Ερώτηση Δένδια για την «απαθή» στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Ερώτηση Δένδια για την «απαθή» στάση της ΕΛ.ΑΣ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας, από ομάδα κουκουλοφόρων και την «απαθή», όπως τη χαρακτηρίζει, στάση της Αστυνομίας, κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και αφορά στον τρόπο που αντιμετώπισε η Αστυνομία τα επεισόδια.

Αφού διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε από την Αστυνομία «αντιμετώπιση που θα διασφάλιζε την έγκαιρη απομόνωση των δραστών, τον περιορισμό των επεισοδίων και την αποτροπή των καταστροφών», ο κ. Δένδιας ρωτά εάν «αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ή ατύχημα η απαθής παρακολούθηση των βίαιων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας», καθώς και εάν «αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις συνέπειες που θα έχει για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και τη διεθνή εικόνα της πόλης η σηματοδότηση ενός νέου δόγματος απάθειας προς κάθε κοπής ταραχοποιούς και βανδάλους».

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο πορείας αντεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδα κουκουλοφόρων, βάζοντας φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και πετώντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα, προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα, καταστήματα, στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βουκουρεστίου. Στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έκαψαν αυτοκίνητα, ενώ μικρή ομάδα κουκουλοφόρων έκανε χρήση μολότοφ στην οδό Τοσίτσα. Παράλληλα, άγνωστα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο πέταγαν στις αστυνομικές δυνάμεις πέτρες και άλλα αντικείμενα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Συνολικά, τρία αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς κι ένα ακόμη υπέστη ζημιές από τις φλόγες. Επιπλέον, τέσσερα καταστήματα υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων δύο κοσμηματοπωλεία, ένα ζαχαροπλαστείο και τα γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο κύριος όγκος της Αστυνομίας βρισκόταν επί της λεωφόρου Πατησίων, όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες καταστροφές.

Τα επεισόδια έληξαν περίπου στις 11 το βράδυ, όταν ομάδα ατόμων που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο αποχώρησαν και κινήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων.

Εκείνη την ώρα παραδόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία και η Πατησίων, η οποία από την έναρξη των επεισοδίων, λίγο μετά τις 8, παρέμενε κλειστή και στα δύο ρεύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή