«Πράσινο» του ΕΤΧΣ στην ελληνική επέκταση

«Πράσινο» του ΕΤΧΣ στην ελληνική επέκταση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από το ΔΣ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η επέκταση της δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα, κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Όπως υπογραμμίζεται, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup, τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου 2015, με προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία. Μέχρι τώρα το ΕΤΧΣ έχει εκταμιεύσει 141, 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΕΤΧΣ, η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του ελληνικού ΤΧΣ παρατείνεται επίσης έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Τα εν λόγω ομόλογα είχαν μεταφερθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την τροποποιημένη συμφωνία τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στο ΕΤΧΣ και μπορούν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα μόνο μετά από αίτημα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, υπογραμμίζεται. Η τροποποιημένη ΚΣΧΔ προβλέπει ότι στόχος αυτών των ομολόγων είναι η κάλυψη του κόστους της ανακεφαλοποίησης και εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.

Εξάλλου η μεταβίβαση 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014 παραμένουν επίσης διαθέσιμα για την Ελλάδα. Οι πόροι αυτοί βρίσκονται σε έναν λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Οποιαδήποτε εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της έγκρισής της από το Eurogroup, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΤΧΣ.

Κ. Ρέγκλινγκ: Σημαντικό ενδιάμεσο βήμα

Για ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα που παρέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα», έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας παράλληλα πως διασφαλίζει ότι σημαντικοί πόροι του ΕΤΧΣ παραμένουν διαθέσιμοι για την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου 2015 επί τη βάσει της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Ελλάδα αλλά και των τεράστιων προσπαθειών του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή