Συντάξεις χωρίς «ψαλίδι», η δέσμευση Στρατούλη

Συντάξεις χωρίς «ψαλίδι», η δέσμευση Στρατούλη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα με μικρό δημοσιονομικό κόστος θα περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό. Hδη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έχει στείλει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας, τις διατάξεις με τη βελτιωμένη ρύθμιση για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, τις αναγκαίες παρατάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων (λήγει σήμερα 28 Φεβρουαρίου η δυνατότητα επιλογής για ένταξη ή όχι στο ΕΤΕΑ), την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων, καθώς και την υγειονομική περίθαλψη των μακροχρόνιων ανέργων, των υποαπασχολουμένων και των υπερήλικων ανασφάλιστων και ομογενών. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι διατάξεις που αναμένεται να βάλουν «φρένο» στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπονται τα εξής:

• «Η διάταξη του άρθρου 42 του νόμου 4052/12 καταργείται και παραμένουν σε ισχύ οι προϊσχύσασες διατάξεις», ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Εντός των επομένων ημερών, θα ολοκληρωθεί και η εισήγηση του κ. Στρατούλη για τον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί εξαιτίας της μη εφαρμογής νέων μειώσεων στα επικουρικά ταμεία.

• «Οι διατάξεις 2, 3, 4 του νόμου 3863/10 αναστέλλονται». Το συγκεκριμένο μέτρο έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και προέβλεπε νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τη βασική και αναλογική σύνταξη. Στην πράξη, θα παραμείνει σε ισχύ το παλαιό μοντέλο. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι δεν υπάρχουν «ψαλίδια» στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές ούτε στις πρόωρες, και δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή