Εγώ πότε θα γίνω μάνα;

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάτια μεγάλα, βλεφαρίδες μακριές, μάγουλα ροδαλά και ένα μεγάλο χαμόγελο. Μα δεν περιμένεις να είναι διαφορετικό το παιδί της κολλητής σου. Όχι, δεν είναι θέμα προκατάληψης, ούτε συμπάθειας. Αυτή είναι η αλήθεια. Η γλύκα, η ομορφιά και η χαρακτηριστική έκφραση κάθε ανθρώπου βγαίνει και στο παιδί του. Έτσι, ο μικρός έχει λίγο από τη μαμά του και λίγο από τον μπαμπά του -μην τον αδικήσουμε κι αυτόν.

Όταν την είδα την πρώτη φορά να τον αγκαλιάζει, συγκινήθηκα. Γέλαγα και έκλαιγα μαζί. Από χαρά, μεγάλη χαρά. Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο χρόνια, σου φαίνεται περίεργο να τον βλέπεις με ένα παιδί στην αγκαλιά. Να μαθαίνεις πως δεν κοιμάται πολλές ώρες γιατί ο μικρός ξυπνάει συχνά, να αγχώνεται με το παραμικρό και να κάνει τα πάντα για να τον προστατεύσει.

Κι όσο ο καιρός περνάει κι εκείνη σου μιλάει μόνο για εκείνον, σκέφτεσαι πως κάτι έχει αλλάξει. Ναι, μπορεί να το νιώσεις κι εσύ όταν κάνεις το δικό σου παιδί, αλλά μπορείς κοιτώντας αριστερά και δεξιά, να αναγνωρίσεις το πόσο αλλάζουν οι φίλοι σου μόλις γίνονται γονείς. Ωριμάζουν μέσα σε ένα βράδυ, λίγες ώρες και αυτό φαίνεται. Μπορεί μέσα στην παρέα, όταν είναι μόνοι τους να κάνουν τις ίδιες βλακείες που έκαναν πάντα, αλλά κάτι έχει αλλάξει και αυτό το καταλαβαίνεις στο βλέμμα κάθε νεαρού μπαμπά και κάθε νεαρής μαμάς.

Όσο μεγαλώνουμε όλο και περισσότεροι φίλοι συζούν, παντρεύονται, αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια. Κι όταν το συνειδητοποιείς, άλλοτε το αποδέχεσαι, ενώ κάποιες άλλες φορές σου προκαλεί μεγάλο σοκ. Ειδικά, όταν δεν νιώθεις έτοιμη για τη δική σου οικογένεια και αισθάνεσαι ανώριμη για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα. Ή μήπως νιώθεις έτοιμη, αλλά η ανωριμότητά σου και οι συνθήκες δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις; Όσες φορές όμως το συζήτησα κανείς από τους φίλους μου δεν μου είπε πως ήταν έτοιμος να κάνει παιδί. Ποτέ δεν είναι οι συνθήκες όπως ακριβώς τις θες. Άλλλωστε, ένα παιδί το πρώτο που χρειάζεται είναι αγάπη. Άντε, και γάλα.

Τελικά πώς καταλαβαίνεις αν είσαι έτοιμη να γίνεις μητέρα; Μήπως χρειάζεται να απαντήσεις μόνο σε μερικά απλά ερωτήματα;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή