Ποροσένκο: Η Ρωσία θα παραμείνει στρατιωτική απειλή

Ποροσένκο: Η Ρωσία θα παραμείνει στρατιωτική απειλή

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τρεις Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας. Ο ουκρανικός στρατός δεν είχε απώλειες τις προηγούμενες δύο ημέρες, γεγονός που είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι η εκεχειρία, όντως, εφαρμοζόταν. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή τη 15η Φεβρουαρίου. Αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν «με άρματα μάχης και όλμους» εναντίον ουκρανικών θέσεων στις κοινότητες Οπιτνέ, Βοντιανέ και Αντιίβκα, κοντά στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Το αεροδρόμιο αυτό, θέατρο σκληρών μαχών και όλο και σφοδρότερων βομβαρδισμών, πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών την 23η Ιανουαρίου, αλλά οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει εντελώς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως χθες, για να συζητήσει για την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η απόσυρση των βαρέων όπλων από το μέτωπο.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνέχιζε να αποτελεί «στρατιωτική απειλή», ακόμη και αν η εκεχειρία εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα. «Ακόμη και με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο… η στρατιωτική απειλή από Ανατολάς, δυστυχώς, θα παρέμενε», τόνισε ο Ποροσένκο, σε ομιλία στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Παρότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αποσύρει βαριά όπλα, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επίθεση από τους αυτονομιστές, δήλωσε ο υπ. Αμυνας Σ. Γκαλούσκο. «Ικανός αριθμός στρατιωτών και πόρων παραμένει κατά μήκος του μετώπου για την περίπτωση που οι τρομοκράτες και οι δυνάμεις που τους υποστηρίζουν παραβιάσουν την εκεχειρία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή