Απάντηση από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στην ομιλία Τσίπρα

Απάντηση από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στην ομιλία Τσίπρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσος ήταν ο σχολιασμός για την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα  στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το Ποτάμι.

Σχολιάζοντας αρχικά τις πρώτες ανακοινώσεις περί των άμεσων μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σημείωσε αναλυτικά: «Ενα μήνα μετά τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε σήμερα την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων. Αναμένουμε την τελική τους μορφή για να τοποθετηθούμε στη Βουλή. Επί των πρώτων ανακοινώσεων όμως, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

-Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαραίτητο να κατατεθεί πρόταση για την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που αφορά 400.000 οικογένειες που ζουν σε καθεστώς έσχατης φτώχειας.

-Για την διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να τεθούν κριτήρια ώστε να ωφεληθούν από τη ρύθμιση εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη κι όχι εκείνοι που αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν παρότι έχουν την οικονομική δυνατότητα.

-Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητο οργανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων με επικεφαλής ικανό  στέλεχος με θητεία μακράς διαρκείας.

-Για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να γίνει με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια καθώς και με όριο αξίας/εμβαδού. Για αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια ο κανόνας «κανένας δεν χάνει το σπίτι του λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει»…..

-Για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είμαστε υπέρ, επισημαίνουμε όμως την ανάγκη να σταματήσει επιτέλους ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δημόσια Τηλεόραση. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Επίσης το κόστος λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ήδη βαριά φορολογούμενους πολίτες ,μέσω της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους». 

Tέλος, δεν παρέλειψε να επικρίνει την απουσία αναφοράς του κ. Τσίπρα να φέρει την παράταση της συμφωνίας για ψήφιση στο κοινοβούλιο, σημειώνοντας «περιμέναμε να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό, κάτι που δεν ακούσαμε τελικά: 'Οτι η παράταση της συμφωνίας, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή». 

Επίθεση κατά του κ. Τσίπρα εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι «επίδειξη τζάμπα μαγκιάς» και ότι δεν είπε τίποτα για την κύρωση από τη Βουλή της παράτασης της δανειακής σύμβασης. Επίσης, καλωσορίζεται η αναγγελία της κατάθεσης, από την κυβέρνηση, πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε μνημόνια και όχι σε μνημόνιο και θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας εννοεί «προφανώς τα μνημόνια 1,2 και τώρα 3». Και τονίζει ότι «θα υποχρεωθεί έτσι η κυβέρνηση να συζητήσει στην Ολομέλεια της Βουλής το πού ήταν η χώρα πριν τις εκλογές και πόσα βήματα πίσω βρίσκεται ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές».

Θεωρεί την εξεταστική επιτροπή «φόρουμ διαρκούς διερεύνησης» και επισημαίνει δύο θέματα στα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας:

-το πώς φθάσαμε το 2009 στην ανεξέλεγκτη κρίση και πώς αποφύγαμε τη χρεοκοπία, και

-πώς το 2015 η χώρα «μπαίνει βαθύτερα στο μνημόνιο και βαδίζει με φόρα στο μνημόνιο3».

Κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «δεν έβγαλε τσιμουδιά για την κύρωση από τη Βουλή της παράτασης της δανειακής σύμβασης» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και το νόμο, προσβάλλει το κοινοβούλιο». Και θεωρεί αδιανόητο το θέμα να συζητείται στη γερμανική Βουλή και όχι στην ελληνική, αποδίδοντας τη σιωπή της κυβέρνησης στην «απειλή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, αναφέρει ότι αυτό έγινε για πολλοστή φορά. Επισημαίνει, όμως, ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, «χωρίς αποτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων σε συνεργασία με τους "θεσμούς", δηλαδή την τρόικα».

Σημειώνει, τέλος, ότι όλα είναι στον αέρα, «με την κυβέρνηση αιχμάλωτη της ρητορικής της και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή