Εν ψυχρώ εκτέλεση του Νεμτσόφ στο κέντρο της Μόσχας

Εν ψυχρώ εκτέλεση του Νεμτσόφ στο κέντρο της Μόσχας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στο κέντρο της Μόσχας. Ενας απο τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Προέδρου Πούτιν, ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη καθώς περπατούσε σε μία πλατεία κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν το πτώμα του στην άσφαλτο, με φόντο το Κρεμλίνο.

Ο Νεμτσόφ αγωνιζόταν για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η δολοφονία τερμάτισε την πολυετή καριέρα του μόλις λίγες μέρες πριν ηγηθεί του συλλαλητηρίου εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Β. Πούτιν καταδίκασε την δολοφονία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο ρώσος Πρόεδρος αναλαμβάνει προσωπικά την έρευνα για τους δράστες.

"Αρχισαν να σκοτώνουν τους "εχθρους του λαού" σχολίασε μέσω Twitter ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Βουλή, Γενάντι Γκουντκοβ. "Ο Μ. Νεμτσόφ είναι νεκρός. Ποιός είναι ο επόμενος;"

Ο αμερικανός Πρόεδρος, που είχε γνωρίσει τον Νεμτσόφ το 2009,  καταδίκασε "την κτηνώδη δολοφονία" του. "Καλούμε την Ρωσική κυβέρνηση να διεξάγη άμεση, αντικειμενική και διάφανη έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης" τονίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. "Ο Νεμτσόφ ήταν ακούραστος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει στους συμπολίτες του θεμελιώδη ανθρωπινα δικαιώματα…"

Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εξελέγη βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας.

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν "θα διατάξει τη δολοφονία" του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ Μιχαήλ Κασιάνοφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι "τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά".

Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν τον προκλητικό χαρακτήρα της δολοφονίας δίπλα στο Κρεμλίνο και σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Oλαντ: Ειδεχθής δολοφονία ενός υπερασπιστή της δημοκρατίας

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, καταδίκασε την "ειδεχθή δολοφονία", όπως τη χαρακτήρισε, χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός "θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας".

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε αυτή τη νύκτα στη Μόσχα", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται: "Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς".

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το φόνο, ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

"Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε πως ο φόνος καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση.

"Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα", ανέφερε ο Κασπάροφ σε καταχώρισή του στο Twitter.

"Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους", πρόσθεσε ο Κασπάροφ.

Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή