«Ο αντίπαλος είναι η Λεπέν», το σύνθημα Βαλς

«Ο αντίπαλος είναι η Λεπέν», το σύνθημα Βαλς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 22ας Μαρτίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ξεκίνησε την Πέμπτη τον προεκλογικό αγώνα μ’ ένα σαφές μήνυμα: ο αντίπαλος είναι η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και ο μόνος τρόπος να νικηθεί είναι η ψήφος στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Απέναντί μας υπάρχει προφανώς η Ακροδεξιά, που είναι ο κύριος αντίπαλός μας. Οχι μόνο δικός μας αλλά και αντίπαλος όλης της χώρας» είπε ο Βαλς, επικεπτόμενος προάστιο της πόλης Καρκασόν.

Υπό τη Μαρίν Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο έχει εγκαταλείψει τις περιπολίες νεοναζιστικών συμμοριών, υιοθετώντας πρακτικές που οδήγησαν στην αποδαιμονοποίησή του. «Δίνουν την εντύπωση ότι άλλαξαν τη βιτρίνα» είπε ο Βαλς. «Αλλά δεν τους αρέσει η Γαλλική Δημοκρατία και σκορπίζουν το δηλητήριο του διχασμού και του ρατσισμού».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 30%. «Δεν τους αξίζει η Γαλλία» είπε ο Βαλς. «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους ψηφοφόρους της αριστεράς, σε όλους τους δημοκράτες, να πολεμήσουμε το Εθνικό Μέτωπο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ώστε να μείνουν ζωντανές οι αξίες της δημοκρατίας», προσέθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος.

«Το Εθνικό Μέτωπο ρίχνει λάδι στη φωτιά, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, έξω από την Ευρώπη και έξω από την Ιστορία» δήλωσε. H Λεπέν υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και υπόσχεται παροχές όπως πτώση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 2.000 ευρώ. Κατηγορεί, επίσης, τη σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι «άγεται και φέρεται» από τις Βρυξέλλες, οι οποίες «κρατούσαν την πένα» του υπουργού Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, όταν συνέταξε τον πρόσφατο μεταρρυθμιστικό νόμο.

Ο Βαλς κατήγγειλε τη στάση της συντηρητικής αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε τον νόμο αυτό. «Η Δεξιά βγάζει πομπώδεις λόγους, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν έχει να προτείνει τίποτα» είπε. «Και όταν πρόκειται να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δεν έρχεται στο ραντεβού». Η ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου έχει προξενήσει αντιδράσεις και πέραν της Γαλλίας. Η τραγουδίστρια της ποπ, Μαντόνα, επανέλαβε πρόσφατα την κριτική της, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe-1. «Το επίπεδο μισαλλοδοξίας είναι πραγματικά τρομακτικό», είπε, περιγράφοντας το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ως «φασιστικό».

Στη συναυλία της στο Παρίσι το 2012, η Μαντόνα είχε προβάλει βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν η Μαρίν Λεπέν με σβάστικα στο κούτελο. Το κόμμα υπέβαλε μήνυση, την οποία εν συνεχεία απέσυρε. Ο δικηγόρος του Εθνικού Μετώπου, Βαλράν ντε Σεν Ζιστ, είπε ότι το κόμμα μπορεί να κινηθεί εκ νέου δικαστικά εναντίον της τραγουδίστριας στην επόμενη συναυλία της στη Γαλλία, το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή