Σκηνικό εντάσεων στη Συγγρού

Σκηνικό εντάσεων στη Συγγρού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα εσωκομματικών εντάσεων, που πάντως σκιάζονται από τις έντονες ανασφάλειες ως προς τη σταθερή πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη, είναι αυτή που έρχεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική του γραμμή άμυνας έναντι της αναμενόμενης αμφισβήτησης από μερίδα βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων διατυπώνουν πλέον την κριτική τους δημοσίως στα ΜΜΕ, την ίδια ώρα που στο γαλάζιο παρασκήνιο είναι συνεχείς οι ζυμώσεις μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε, την προηγούμενη Κυριακή, συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, βασικό αντικείμενο της οποίας υπήρξαν, προφανώς, οι επικείμενες εξελίξεις στο κόμμα. Στη συνάντηση των δύο, που βρέθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του κ. Σαμαρά στην οικία του στην Κηφισιά, ήταν ζητούμενο η στάση που θα τηρήσει ο κ. Κ. Καραμανλής στο εσωκομματικό μέτωπο. Παρά τη βούληση των δύο πλευρών να μην τροφοδοτήσουν τη σχετική συζήτηση, κατά τη σύντομη συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών, ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε τη βούλησή του να αποστασιοποιηθεί από τις εσωκομματικές εντάσεις, κάτι που αναμένεται να σηματοδοτήσει και την προσεχή Πέμπτη, αποχωρώντας μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η εμφανής πολιτική απροθυμία του κ. Καραμανλή να υιοθετήσει τις κινήσεις αμφισβήτησης εις βάρος Σαμαρά, πολλώ δε μάλλον να ανταποκριθεί στα αιτήματα για επιστροφή στο κόμμα, ερμηνεύεται και ως de facto στήριξη προς τον διάδοχό του. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι αυτή η στάση δεν συνιστά εξ αντιδιαστολής συμφωνία του κ. Καραμανλή με τις επιλογές του κ. Σαμαρά κατά την κυβερνητική περίοδο αλλά και μετά τις κάλπες.

Σε αυτό το τοπίο, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε χθες, για πρώτη φορά επισήμως, την πρόθεσή της να ανοίξει τη σχετική συζήτηση, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., την Πέμπτη. «Εχω έναν στόχο: να ξανασυνέλθει η παράταξη, η N.Δ. χρειάζεται να κάνει μια καθαρή εσωκομματική κουβέντα και η χώρα χρειάζεται μια υγιή, ισχυρή κεντροδεξιά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ η κ. Μπακογιάννη, η οποία θα θέσει ζήτημα ηγεσίας, δηλώνοντας ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται. Υπέρ της έναρξης ενός εξαντλητικού εσωκομματικού διαλόγου από τη βάση, με κατάληξη ένα έκτακτο συνέδριο για όλα τα θέματα, μη εξαιρουμένης της ηγεσίας, αναμένεται να κινηθεί και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος στηλιτεύει τη δεξιά – νεοφιλελεύθερη στροφή του κόμματος.

Οι εσωκομματικές συζητήσεις δεν πραγματοποιούνται, προφανώς, εν κενώ αλλά σε απόλυτη συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο Αθήνας – Ευρωζώνης. Τα επεισόδια (από τη μη εμφάνιση της νέας συμφωνίας στη Βουλή μέχρι τις προκλητικές δηλώσεις προς τους εταίρους και από τις ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις μέχρι τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας) είναι καθημερινά και αντιμετωπίζονται από τη Συγγρού ως, de facto, δικαίωση των επιχειρημάτων του κ. Αντ. Σαμαρά κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες η Ν.Δ. αντέδρασε με έντονο τρόπο στο μπαράζ συνεντεύξεων του κ. Γ. Βαρουφάκη: «Η “διαπραγμάτευση” Βαρουφάκη ήταν “φιάσκο” ως πολιτική και μνημείο ασάφειας ως αποτέλεσμα! Ο ίδιος δεν κατάλαβε ποτέ τι υπέγραψε, δεν κατάλαβε ποτέ πόσο σαφείς ήταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε και πόσο ασαφή ήταν τα «πλεονεκτήματα» που νομίζει ότι απεκόμισε. Και, κυρίως, δεν κατάλαβε ακόμα ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα λάθη του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή