Αρνητικό ρεκόρ 7 ετών καταγράφει ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων

Αρνητικό ρεκόρ 7 ετών καταγράφει ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των εκλογών και της προσπάθειας για κατάληξη σε συμφωνία με τους δανειστές βούλιαξαν οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, με τον τζίρο να μειώνεται κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρυσι και να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και σε σύγκριση με το 2012 και 2013, τις χρονιές δηλαδή που η ελληνική οικονομία χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος των φετινών χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα θα διαμορφωθεί σε περίπου 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση σε σύγκριση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 κατά 17,3%, η οποία μεταφράζεται σε απώλειες 930 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων επτά χρόνων, ενώ σε σύγκριση με το 2008 ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων έχει υποχωρήσει κατά 50% και πλέον, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η διάρκειά τους από το 2014 είναι μεγαλύτερη λόγω των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4177/2013.

Αβεβαιότητα

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, όπου οι τελευταίες εβδομάδες των εκπτώσεων είναι οι καλύτερες, φέτος πιο επικερδείς για τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν οι πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων και συγκεκριμένα η περίοδος από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου (από την έναρξη των εκπτώσεων δηλαδή έως και μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου). Η λιγότερο αποδοτική περίοδος ήταν αυτή από τις 16 Φεβρουαρίου έως το τέλος των εκπτώσεων, προφανώς λόγω της αστάθειας που προκάλεσαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές εξαγγελίες για παροχές, καθώς και η ανησυχία ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Eπτά στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι και μόνο ένα 10% κατέγραψε μεγαλύτερες πωλήσεις. Ακόμη, πάντως, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις τους, αυτή ήταν της τάξης του 1% έως 10% για το 71% των επιχειρήσεων και μεταξύ 11% και 20% για το υπόλοιπο 29%.

Οι καταναλωτές που βρίσκονται στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι προτίμησαν περισσότερο το κέντρο της Αθήνας και λιγότερο τις περιφερειακές αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, η πτώση του τζίρου στο κέντρο της Αθήνας ήταν έως 10%, ενώ σε περιφερειακές μεν, παραδοσιακές αγορές δε της Αττικής η υποχώρηση των πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι ήταν πολύ μεγαλύτερη, όπως για παράδειγμα στο Χαλάνδρι (μείωση πάνω από 40%), στη Νέα Ιωνία (μείωση μεταξύ 30% και 40%), στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα (μείωση από 11% έως 20%).

Κυριακές

Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αποδεικνύεται εξάλλου η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στις 18 Ιανουαρίου λειτούργησε το 42% των καταστημάτων και μόλις το 8% των ερωτηθέντων εμπόρων δήλωσε ότι επηρεάστηκε θετικά ο τζίρος τους. Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα που γεννάται με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης. Μόλις το 4% έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας του καταστήματος την Κυριακή.

Απώλειες και στο λιανεμπόριο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και συνολικά για το 2014, καθώς από τον Σεπτέμβριο ανεκόπη η αύξουσα πορεία του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2014 κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 1,2%.

Στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014 ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2013. Ο δείκτης όγκου στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014 υποχώρησε οριακά, κατά 0,4% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή