Οργή για τους γυμνούς τουρίστες

Οργή για τους γυμνούς τουρίστες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ. Την οργή της καμποτζιανής κυβέρνησης προκαλεί νέα τάση, η οποία θέλει Δυτικούς τουρίστες να φωτογραφίζονται γυμνοί στο συγκρότημα αρχαίων ναών στο οποίο ανήκει και το Ανγκόρ Βατ.

Τουλάχιστον πέντε ξένοι επισκέπτες έχουν συλληφθεί και απελαθεί φέτος για την πράξη αυτή. Οι Αρχές της χώρας εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο αυτό, προσπαθώντας να ελέγξουν τον αχανή αρχαιολογικό χώρο και Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τα περιστατικά αυτά εξοργίζουν, όμως, εκτός από την κυβέρνηση, και τους ίδιους τους Καμποτζιανούς, για τους οποίους τα ερείπια του πολιτισμού των Χμερ διατηρούν μεγάλη πνευματική και ιστορική αξία.

«Η ανοχή μας στις πράξεις αυτές προκαλεί την οργή κάθε κατοίκου της χώρας, που δεν επιθυμεί να δοθεί η εντύπωση στον υπόλοιπο κόσμο ότι αντιμετωπίζουμε το μνημείο αυτό με αδιαφορία ή ως μηχανή είσπραξης συναλλάγματος», λέει ο Ρατανάκ Τε, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, δύο Αμερικανίδες αδελφές συνελήφθησαν αφού εντοπίσθηκαν να φωτογραφίζουν τα γυμνά τους οπίσθια στον ναό του Πρεάχ Χαν, στο αρχαιολογικό συγκρότημα του Σιέμ Ρεάπ στη Βόρεια Καμπότζη, θεωρούμενο ως «πύλη του Ανγκόρ Βατ». Οι αδελφές Ανταμς, 20 και 22 ετών, από το Πρέσκοτ της Αριζόνα, καταδικάσθηκαν από αυτόφωρο δικαστήριο σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή, σε χρηματικό πρόστιμο 250 δολαρίων και σε απέλαση, ενώ τους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Καμπότζη για διάστημα τεσσάρων ετών.

Τον Ιανουάριο, παρέα τριών νεαρών Γάλλων απελάθηκε, αφού και οι τρεις πιάστηκαν να φωτογραφίζονται γυμνοί στο Ανγκόρ Βατ. Πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε ευδιάκριτα σημεία των αρχαιολογικών χώρων καλούν τους επισκέπτες να συμπεριφέρονται με μεγάλο σεβασμό, ενώ η υπηρεσία αρχαιοτήτων σχεδιάζει να εκδώσει νέες προειδοποιητικές αφίσες, υπενθυμίζοντας στους νέους τουρίστες ότι η γυμνή φωτογράφιση τιμωρείται με απέλαση και χρηματικά πρόστιμα.

«Νιώθω προσβεβλημένη»

Η επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας, Τσάου Σουν, λέει: «Ως Καμποτζιανή, νιώθω προσβεβλημένη από τέτοιες πράξεις. Πιστεύω επίσης ότι οι φτωχοί συμπατριώτες μου, που αναγκάζονται να προβούν σε αιματηρές οικονομίες για να επισκεφθούν τους χώρους αυτούς, δεν μπορούν να καταλάβουν τι ωθεί Δυτικούς τουρίστες να συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο».

Το αρχαιολογικό πάρκο του Ανγκόρ Βατ είναι το δημοφιλέστερο στη χώρα, η παλαιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ που άκμασε μεταξύ του 9ου και του 15ου αιώνα. Εκεί βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα των αυτοκρατόρων, ενώ το Ανγκόρ υπήρξε, μια εποχή, η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη πόλη της ΝΑ Ασίας και μία από τις πολυπληθέστερες του κόσμου. Το όλο συγκρότημα είναι ο μεγαλύτερος λατρευτικός χώρος στον κόσμο.

Οι περίτεχνοι ναοί, καλυμμένοι με ανάγλυφα, δόξασαν αρχικά τον ινδουισμό, προτού αφιερωθούν στον Βούδα, τον οποίο λατρεύουν και σήμερα οι Καμποτζιανοί.

Το συγκρότημα δεν υπέστη τη μανία των Ερυθρών Χμερ, παρά την περιφρόνησή τους για την «αντιδραστική» περίοδο της αυτοκρατορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή