Δυσεύρετα τα κρατικά ομόλογα που θέλει να αγοράσει ο Ντράγκι

Δυσεύρετα τα κρατικά ομόλογα που θέλει να αγοράσει ο Ντράγκι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πρέπει να ψάξει αρκετά καλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να βρει αρκετά ομόλογα προκειμένου να υλοποιήσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης με προγραμματισμένες αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal που στηρίζεται σε έρευνα της JPMorgan, η ΕΚΤ σχεδιάζει, για παράδειγμα, να αγοράσει γερμανικά ομόλογα 215 δισ. ευρώ από τον φετινό Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Κατά τα φαινόμενα, είναι ένας στόχος 26 φορές υψηλότερος από την προβλεπόμενη καθαρή αύξηση του όγκου χρεογράφων της χώρας την ίδια περίοδο. Η JPMorgan στηρίζει το σκεπτικό αυτό στην ακόλουθη λογική: το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σχεδιάζει να εκδώσει νέα ομόλογα 147 δισ. ευρώ με ωρίμανση από δύο έως 30 χρόνια, όταν λήγουν υφιστάμενα αξίας 132 δισ. ευρώ στο διάστημα του τρέχοντος έτους.

Οπότε ο καθαρός δανεισμός της Γερμανίας περιορίζεται στα 15 δισ. ευρώ για το 2015. Τα υπόλοιπα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν απορροφηθεί από επενδυτές που αναζητούν καταφύγιο σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και απότομων μεταβολών. Η ΕΚΤ, όπως προτάσσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 1,1 τρισ. ευρώ που η ίδια εξήγγειλε τον Ιανουάριο, θα πρέπει να αφιερώσει πάνω από το ένα τέταρτο των 60 δισ. ευρώ σε μηνιαίες αγορές γερμανικών ομολόγων, δηλαδή 12 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τους κανόνες του προγράμματος. Οι αγορές κρατικών ομολόγων προσδιορίζονται από τη συμμετοχή κάθε κράτους-μέλους στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, η Γερμανία καταλαμβάνει περίοπτη θέση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ως ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράζει γερμανικά ομόλογα 12 δισ. ευρώ ανά μήνα από συνολικές αγορές χρεογράφων που υπολογίζονται στα 47 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων.

Το απόλυτο καταφύγιο

Τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται το απόλυτο καταφύγιο, με τους επενδυτές να είναι αποφασισμένοι να χάσουν ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου και να τοποθετήσουν σε αυτά παρά τις αρνητικές αποδόσεις. Αυτήν την εβδομάδα, οι αποδόσεις του 7ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διολίσθησαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Με τόσο μεγάλη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, ποιος θα πουλήσει τις δικές του επενδύσεις στην ΕΚΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πρατ, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι η ευρωτράπεζα θα καταφέρει να βρει αρκετούς επενδυτές που θα θέλουν να της πουλήσουν ομόλογα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Ακούμε πως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες δεν επιθυμούν να πουλήσουν, αλλά εκτός Ευρωζώνης μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά», δήλωσε ο κ. Πρατ στο βελγικό περιοδικό Trends. Σύμφωνα με την JPMorgan, κεντρικές τράπεζες και οργανισμοί κατέχουν, περίπου, το 90% των γερμανικών ομολόγων. Αλλοι επενδυτές μπορεί να διστάζουν να πουλήσουν ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης διότι δεν υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές. Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, θεωρεί πως είναι ευκολότερο για την ΕΚΤ για αποκτήσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, που αντανακλούν το 17% και 13% του προγράμματός της, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή