Εμμεση αναφορά για προστασία των θυμάτων της «Ασπίς Πρόνοια»

Εμμεση αναφορά για προστασία των θυμάτων της «Ασπίς Πρόνοια»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ταγμένη στο αναδιανεμητικό σύστημα για αξιακούς και κοινωνικούς λόγους είναι η νέα κυβέρνηση», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη (φωτ.), ο οποίος μίλησε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, που επανεξέλεξε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου. Σαφής ο υπουργός Οικονομίας ως προς τη θέση της κυβέρνησης, που δεν αναγνωρίζει τη συμπληρωματικότητα των δύο συστημάτων, δεσμεύθηκε ωστόσο για άμεση αποκατάσταση και προστασία εκείνων που έπεσαν θύματα της αναξιοπιστίας της αγοράς, εννοώντας τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια».

Μόλις λίγων ωρών αποδείχθηκε η διάρκεια της επιστροφής καταθέσεων. Το «άλμα» των 700 εκατ. που σημείωσαν οι καταθέσεις την περασμένη Τετάρτη ήταν αποτέλεσμα της πληρωμής των συντάξεων και όχι επιστροφών καταθέσεων (που ήλπιζε η κυβέρνηση). Μάλιστα, προχθές Πέμπτη και ειδικά χθες Παρασκευή, οι τράπεζες επέστρεψαν στη γνώριμη κατάσταση των εκροών καταθέσεων. Φαίνεται ότι τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπουν μέλη της κυβέρνησης διατηρούν την αβεβαιότητα.

Ενα βήμα μπροστά για 2.000 εργαζομένους

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ετσι και οι εργαζόμενοι της OTEplus που δεν εντάχθηκαν στον ΟΤΕ αλλά στη θυγατρική του ομίλου, e-Value, «γκρίνιαξαν» και απείλησαν με απεργία, επειδή δεν εντάχθηκαν στην ΟΤΕ Α.Ε. αλλά σε άλλη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Aξίζει πάντως να επισημανθεί πως οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου (4μηνες) στην OTEplus έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου στη νέα εταιρεία. Επίσης η ελάχιστη αμοιβή για έναν πλήρους απασχόλησης εργαζόμενο καθορίστηκε στα 755 ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τα 751 ευρώ που θέλει να φτάσει την κατώτατη αμοιβή η νέα κυβέρνηση. Σίγουρα δεν έχουν τα προνόμια της ΣΣΕ του ΟΤΕ, αλλά οπωσδήποτε είναι ένα βήμα προς τα εμπρός που έγινε για περίπου 2.000 εργαζομένους. Από αυτούς, περίπου 1.000 προστέθηκαν στην ΟΤΕ Α.Ε. και άλλοι 972 στην e-Value, η οποία θα μετονομαστεί σε Cosmote e-Value.

O ΣΜΕΧΑ θέτει ως στόχο την ενίσχυση των μικρών ιδιωτών επενδυτών, αφού τον Ιανουάριο οι μικροεπενδυτές που πραγματοποιούσαν κάθε μέρα έστω και μία πράξη στο Χ.Α. δεν ξεπέρασαν τις 2.000. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, πόσο μπορούν να επιβιώσουν οι 30-35 αμιγώς ιδιωτικές χρηματιστηριακές, που είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα;

Πρόστιμα για ανοικτές πωλήσεις σε τράπεζες

Πρόστιμα συνολικού ύψους 475.000 ευρώ επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ξένα funds που προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις των 4 συστημικών τραπεζών την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2014. Συγκεκριμένα, επεβλήθη πρόστιμο 400.000 ευρώ στην Carmignac Gestion, διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής. Επεβλήθη πρόστιμο 40.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Senvest International LLC για ανοικτές πωλήσεις στην Αlpha. Τέλος, επεβλήθησαν πρόστιμα 25.000 ευρώ στην LC Equity Fund Ltd και 10.000 ευρώ στην Amber Global Opporunities Master Fund για ανοικτές πωλήσεις στην Πειραιώς.

Διαδικτυακή τουριστική καμπάνια από τον ΕΟΤ

Συνεχίζει και φέτος ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού την πολιτική των συνεργασιών με διεθνείς διαδικτυακές εταιρείες παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Κατά πληροφορίες, από τα τελευταία προγράμματα διαφημιστικής προβολής που ενέκρινε ο ΕΟΤ είναι αυτό στη διαδικτυακή εταιρεία κρατήσεων τελευταίας στιγμής Lastminute.com. Στόχος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 251.000 ευρώ, είναι η προβολή του ελληνικού τουρισμού για το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου μέσω των διαδικτυακών τόπων της εταιρείας σε αγορές όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή