Πωλούνται παλαιά, μικρά και φθηνά

Πωλούνται παλαιά, μικρά και φθηνά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιότερες, μικρότερης επιφάνειας και χαμηλότερης αξίας κατοικίες σε μεσαίου κόστους περιοχές αποτελούν σήμερα τον «κορμό» της ζήτησης στην αγορά, καθώς προτιμώνται απ’ όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους, τάση που αποτυπώθηκε και το 2014, και μάλιστα με αυξημένη ένταση. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία τονίζεται ότι πλέον καταγράφεται και αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και αποτελούν πλέον επενδυτικές επιλογές. Σε αυτό εκτιμάται ότι συνέβαλε και η σημαντική μείωση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων (στο 3% από το 2014), η οποία αναμένεται και στο μέλλον να συμβάλει στην αύξηση της πολύ χαμηλής συχνότητας μεταπώλησης των ακινήτων στην εγχώρια αγορά.

Πάντως, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών θα διατηρηθούν και κατά τα προσεχή τρίμηνα, έστω και με πιο συγκρατημένο ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας θα μπορούσε να συμβάλει και στη διευθέτηση του ζητήματος των επισφαλών δανείων.

Αντίστοιχα, στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων διατηρήθηκαν οι πτωτικές τάσεις των τιμών πώλησης και των ενοικίων. Συνολικά, οι τιμές των γραφείων πανελλαδικά έχουν υποχωρήσει κατά 31,6% από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Κατά την ίδια περίοδο, τα ενοίκια γραφείων έχουν μειωθεί κατά 26,9%, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η πτώση των τιμών ενοικίασης αγγίζει το 29,6%. Στα καταστήματα, η συνολική μείωση των τιμών πώλησης. κατά την ίδια περίοδο, αγγίζει το 28,8% πανελλαδικά (30,5% για την Αθήνα), ενώ τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 31% (31,6% στην Αθήνα).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, σημαντικές πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων έχουν δεχθεί ιδιαίτερα τα συνοικιακά εμπορικά ακίνητα, οι επαγγελματικοί αποθηκευτικοί χώροι και τα λιγότερο ελκυστικά κτίρια γραφείων. Η σημαντική πτώση των μισθωτικών αξιών έχει δημιουργήσει τάσεις μετεγκατάστασης ιδιωτών και εταιρειών προς ακίνητα μικρότερα μεν, αλλά υψηλότερων προδιαγραφών, ενώ κινητικότητα εμφανίζεται και στις μισθώσεις καταστημάτων σε εμπορικές θέσεις, καθώς τα ενοίκια βρίσκονται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς το επίπεδο των νέων μισθώσεων είναι αισθητά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των υφιστάμενων (παλαιών) συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή