49 χρόνια πρίν… 27.IΙ.1966

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΤΣΕΣΟΝ: Ο τέως υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πέτρος Γαρουφαλιάς προέβη χθες εις την ακόλουθον δήλωσιν εξ αφορμής σχετικών δημοσιευμάτων: «Επανειλημμένως εδήλωσα ότι ουδέποτε μετέβην εις Κύπρον με την εντολήν να ανακοινώσω εις τον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον, το σχέδιον Ατσεσον είτε εν περιλήψει, είτε εν λεπτομερείαις. Γνώσιν του σχεδίου Ατσεσον έλαβον μόνον όταν επανήλθον εκ Κύπρου. Διετύπωσα τας αντιρρήσεις μου εναντίον ενός σχεδίου, το οποίον θα προεκάλει σάλον εις Κύπρον και εις Ελλάδα και επί του οποίου ούτε καν συζήτησις επετρέπετο να γίνη. Ο τότε πρωθυπουργός [Γεώργιος Παπανδρέου] υιοθέτησεν τας αντιρρήσεις μου. Απορώ συνεπώς πώς επιμένει απογευματινή εφημερίς να επαναλαμβάνη κάτι, το οποίον έχει κατηγορηματικώς διαψευσθή.»

ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ: Οι εν Ελλάδι Κωνσταντινουπολίται συνελθόντες ενέκριναν ψήφισμα, διά του οποίου εκφράζουν την συγκίνησιν και την αγωνίαν των διά τας συνεχιζομένας εξοντωτικάς ενεργείας της τουρκικής Κυβερνήσεως εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, της Ιμβρου και της Τενέδου και διαμαρτύρονται διά την υπό της Τουρκίας παραβίασιν της συνθήκης της Λωζάννης. Επίσης, απευθύνουν διαμαρτυρίας διά την τουρκικήν στάσιν, προς τον ΟΗΕ και τας διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΣΤΩΝ: Νεάπολις, 26.- Οταν οι κομμουνισταί ηθέλησαν να στήσουν έξωθι της Νεαπόλεως μνημείον του εκλιπόντος Πάπα Ιωάννου 23ου, η αρχιεπισκοπή απηγόρευσεν εις τους κληρικούς να ενισχύσουν την πρωτοβουλίαν αυτήν. Αι καθολικαί οργανώσεις είχον παρακληθή από τους τοπικούς ηγέτας, όπως συμβάλουν χρηματικώς εις την ανέγερσιν του μνημείου προς τιμήν «του Πάπα της ειρήνης». Η πρωτοβουλία όμως αυτή εθωρήθη ως όχι καλή «λόγω της αντιχριστιανικής εμπνεύσεως εκείνων που την ανέλαβον».

ΘΥΜΑ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΟΥ: Βόλος, 26.- Το απόγευμα σήμερον εις την περιοχήν Τσαγκαράδας ο μαθητής Ι […] Π […], ετών 11, ενώ περιειργάζετο χειροβομβίδα, την οποίαν ανεύρεν εις τους αγρούς, εφονεύθη συνεπεία αιφνιδίας εκρήξεώς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή