Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών στην Κύπρο

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών στην Κύπρο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρήθηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών στην Κύπρο, παρότι ορισμένοι μεσίτες αναφέρουν αύξηση των αγοραπωλησιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), του διεθνούς οργανισμού ορκωτών εκτιμητών, η μέση τιμή σε μονοκατοικίες/μεζονέτες υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ η αντίστοιχη μέση πτώση των τιμών των διαμερισμάτων περιορίστηκε κατά 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση σημείωσε η περιοχή της Αμμοχώστου, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 3,6%, ενώ ακολούθησε η αγορά της Λευκωσίας, όπου οι αξίες των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 1,1%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, οι τιμές υποχώρησαν κατά 5% κατά μέσο όρο. Από το 2010, όταν και ξεκίνησε η κατάρτιση του σχετικού δείκτη τιμών, αλλά και με την τραπεζική κρίση που μεσολάβησε, η αγορά κατοικίας της Κύπρου έχει καταγράψει σημαντική πτώση τιμών, η οποία διαμορφώνεται σε περίπου 30% για τις μονοκατοικίες και 40% για τα διαμερίσματα.

Πάντως, το RICS εκτιμά ότι και το 2015 οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, παρά το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και ήδη καταγράφεται αύξηση των συναλλαγών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση στην αγορά παραμένει αρνητική, κυρίως λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και του ζητήματος των κατασχέσεων των κατοικιών που είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες, παράγοντες που αποτρέπουν τη σταθεροποίηση της αγοράς. Οσον αφορά τα ενοίκια, επίσης παραμένουν σε πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κατά 1,3% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014.

Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληγε και πρόσφατη ανάλυση της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate. Σε αυτήν είχε επισημανθεί ότι κατά το 2014 αναμενόταν η αύξηση των συναλλαγών κατοικιών κατά 20%, παρότι η χώρα εξακολουθεί να ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής σε συνεργασία με τους δανειστές της (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ). Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 65,1% για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση των αγορών από Κύπριους άγγιξε το 80,6%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος μεταξύ των ξένων αγοραστών ήταν της τάξεως του 33,2%. Ολες οι περιοχές σημείωσαν ετήσια αύξηση, με τη Λευκωσία να έχει τη μεγαλύτερη με 130%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των αγοραπωλησιών από το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδό τους είναι ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία της αγοράς της χώρας, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν και η προσφορά ακινήτων και γης ενισχύεται. Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η μείωση της τοπικής αγοραστικής δύναμης θα συνεχίσει να πιέζει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη το 2015 θα είναι συγκρατημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή