Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροθυμία των κυβερνώντων να κλείσουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται εισοδήματα από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω δελτίων ΟΠΑΠ, καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και φόβος ποινικών ευθυνών για τους εφοριακούς,είναι μερικά από τα συμπεράσματα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τη φορολογική διοίκηση. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ανεξόφλητες αιτήσεις επιστροφών φόρου εισοδήματος που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία διεκπεραιώνονται όταν επίκειται η παραγραφή τους.

Ειδικότερα:

1. Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ). Η κατάχρηση των κερδοφόρων δελτίων του ΟΠΑΠ έχει επισημανθεί από τη ΔΕΥ ως μέσον προκειμένου οι επίορκοι αξιωματούχοι να αποφεύγουν τον περαιτέρω έλεγχο. Κατά τη διενέργεια ελέγχων, η ΔΕΥ ανακάλυψε ότι ορισμένοι εφοριακοί ήταν σε θέση να αιτιολογήσουν σημαντικά ποσά εισοδήματος μέσω ανωνύμων κερδοφόρων δελτίων του ΟΠΑΠ, πιστεύεται δε ότι αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέθοδος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το πρόβλημα αυτό αναφέρθηκε από κορυφαία στελέχη της διοίκησης της ΓΓΔΕ, χωρίς όμως να υπάρχει η διάθεση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Μια επιλογή, όπως αναφέρουν στελέχη της τρόικας, είναι να αντιστραφεί το βάρος της απόδειξης εφόσον προβάλλεται τέτοια υπεράσπιση. Τούτο θα εδικαιολογείτο με το σκεπτικό ότι τα ανώνυμα δελτία του ΟΠΑΠ ούτε αποδεικνύουν ούτε καν αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι κάποιος εφοριακός ήταν όντως ο δικαιούχος του δελτίου.

2. Επιστροφές φόρων. Το απόθεμα ανεξόφλητων αιτήσεων επιστροφής φόρου εισοδήματος συνεχίζει να αυξάνεται και ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η φορολογική διοίκηση έχει ένα σημαντικό απόθεμα αιτήσεων επιστροφής φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό των αιτούμενων επιστροφών τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη τύχει επεξεργασίας ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα αιτήματα που έχουν εγκριθεί αλλά τελούν εν αναμονή εξόφλησης ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ. Οι ΔΟΥ δίνουν προτεραιότητα στη διεκπεραίωση τέτοιων αιτημάτων μόνο όταν επίκειται η παραγραφή τους. Τα κλιμάκια σημειώνουν ότι το θέμα αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, καλώντας τη ΓΓΔΕ να επιληφθεί αυτού.

3. Φόβος ποινικών ευθυνών. Οι ελεγκτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή, ανεξάρτητα αν το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία. Και αυτό διότι υπάρχει ο φόβος να κατηγορηθούν στην περίπτωση που παραλείψουν να ελέγξουν υποθέσεις των οποίων επίκειται η φοροδιαφυγή. Οπως αναφέρουν τα κλιμάκια, «αυτό δημιουργεί διοικητικό κλίμα αδράνειας, αναποτελεσματικότητας και φόβου, που δεν είναι μόνο επιζήμιο, αλλά και αντιπαραγωγικό. Ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων εργασίας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης ώστε να αναχθεί στα επίπεδα των φορολογικών διοικήσεων των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή των χωρών του ΟΟΣΑ υποσκάπτεται συνεχώς με αυτόν τον φόβο περί προσωπικής ευθύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή