Οι προβλέψεις για συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό

Οι προβλέψεις για συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση επικρατεί στους κόλπους των ασφαλισμένων αναφορικά με τις παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθώς διαβάζοντας κανείς το «e-mail Βαρουφάκη» αναγνωρίζει σε αυτό μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να καταφέρει να «κλείσει» τη συμφωνία, καθώς η τρόικα επέμενε για ακόμη περισσότερα.

Αν και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το «e-mail Χαρδούβελη ανατράπηκε», το νέο κείμενο της συμφωνίας περιέχει αρκετά κοινά θέματα, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι ενοποιήσεις ταμείων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα:

• Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να κλείσει κάθε πόρτα που οδηγεί στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Συζητούσε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά, μέχρι το 2019, ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από το 62ο έτος της ηλικίας του. Στο κείμενο που εγκρίθηκε από το Eurogroup, η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να κλείσει απλώς τα παράθυρα και να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των κινήτρων που αυξάνουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως στον τραπεζικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο. Ο αρμόδιος υπουργός Δ. Στρατούλης επιμένει σε όλους τους τόνους ότι οι αλλαγές δεν θα ακουμπούν ασφαλισμένους προ του 1983, μητέρες με ανήλικα, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Παράλληλα επισημαίνει πως δεν θα θιγούν με οποιονδήποτε τρόπο θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Ενοποιήσεις Ταμείων. Η πρόταση για ενοποιήσεις Ταμείων δεν είναι καινούργια, υπάρχει κατατεθειμένη από το κυβερνών κόμμα, ενώ και η «Κ» αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει τους επόμενους μήνες για το ασφαλιστικό, στο τραπέζι θα πέσει η δημιουργία τριών Ταμείων. Ενοποιήσεις συζητούσε με τους πιστωτές και η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο που στο νέο σχήμα ενέτασσε στο ΙΚΑ τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ.

• Κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων. Η πρόβλεψη στη λίστα Βαρουφάκη για κατάργηση των συγκεκριμένων φόρων, που αποτελούν σημαντικό έσοδο για τα Ταμεία, εξέπληξε πολλούς. Το πρόβλημα εκτιμάται στη δέσμευση για δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων, καθώς εκτιμάται ότι η «τρύπα» θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, είχε καταφέρει να «παγώσει» την πρόβλεψη για κατάργηση, στην οποία εδώ και χρόνια επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Στα εργασιακά, η φιλοσοφία που διαπνέει τα δύο e-mail είναι διαφορετική, όμως καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μένει να διευκρινιστεί πώς θα αντιδράσουν οι θεσμοί στην επαναφορά της μετενέργειας, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, του παλαιού ορίου στις ομαδικές απολύσεις και στην έστω και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή