Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες

Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Κυριακής.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε «τρεις αλήθειες», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

Πρώτον, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πήγε στην μάχη με ναρκοθετημένο το κάθε της βήμα», μιλώντας για «παγίδα των συντηρητικών δυνάμεων σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, με στόχο να μας ρίξουν στα βράχια και να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Δεύτερον, όπως υποστήριξε,  «είχαμε βέβαια και προεκλογικά εκτιμήσει και συζητήσει για αυτή την εξέλιξη. Αυτό όμως δεν μείωσε τις δυσκολίες. Χρειάζονται κινήσεις προετοιμασίας που απαιτούν χρόνο και μέσα διακυβέρνησης. Κι εμείς στη φάση αυτή, της άμεσης ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων, δεν είχαμε προλάβει ούτε καν να ανοίξουμε τη Βουλή. Δεν είχαμε, λοιπόν, αντικειμενικά κανένα άλλο όπλο, παρά μόνο την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε εκλογικά».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είχαμε σωστά διαβλέψει ότι ένα από τα πιο ισχυρά μας χαρτιά θα ήταν η ανησυχία για την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια που θα δημιουργούσε η μη συμφωνία. Ανησυχία που οδήγησε χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλες σε μια πιο υπεύθυνη θέση, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό άξονα της λιτότητας» και συμπλήρωσε:

«Βρεθήκαμε απέναντι και σε έναν άξονα δυνάμεων με φανερή πολιτική σκοπιμότητα. Οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας για ευνόητους πολιτικούς λόγους επιθυμούσαν να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, για να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο».

Όπως, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το σχέδιο αυτό, στο οποίο συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές επιταγές.

«Όλα αυτά τα σχέδια επί χάρτου, διακρίνονταν από μια απίστευτη υπεροψία δύναμης. Υποτίμησαν όμως την αντοχή μας, αιφνιδιάστηκαν από τα «όχι» που άκουσαν στα Eurogroup, καθώς και από την συμμετοχή του κόσμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου»

«Ξέρετε ότι πολλοί έχουν ποντάρει σε τρίτο μνημόνια μέχρι τον Ιούνιο. Θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε, και για το οποίο θα προετοιμαστούμε καλά, αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στην κοινωνική συνοχή».

Τα πρώτα νομοσχέδια

Όπως είχε γνωστοποιήσει και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα πρώτα νομοσχέδια που τεθούν προς ψήφιση θα είναι τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Από Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους πολίτες και θα εξορθολογίσουν τη δημόσια διοίκηση. Όλοι σας είδατε ποια είναι τα συγκεκριμένα πρώτα μέρα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του εργοστασίου στις Σκουριές:

«Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Σκοπός μας είναι με αυτή την κίνηση να προασπίσουμε, με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας: Το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Και η απάντησή μας στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν είναι απλή και κατηγορηματική:Γι' αυτό ακριβώς ο λαός μας εμπιστεύτηκε. Γιατί για μας οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ' όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Εσωκομματικά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός, πιο πειθαρχημένος, πιο αποτελεσματικός, πιο νεανικός, πιο «αντάρτης» από ότι είναι σήμερα», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην λειτουργία του κόμματος και στον απόηχο της κριτικής η οποία έχει ασκηθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την συμφωνία στο Eurogroup.

«Το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Ταυτόχρονα όμως, κι αυτό είναι το βασικό, θα σταθεί και πρέπει να σταθεί πιο κοντά από όσο ποτέ άλλοτε στο λαό μας που δοκιμάζεται. Να συμπαραταχθεί με τις απαιτήσεις, τις αγωνίες, και τους αγώνες του. Να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες. Να κρίνει, να αντιπολιτεύεται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, την κυβέρνηση, με σοβαρότητα, ευθύνη, και παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Να μεταφέρει βεβαίως τις θέσεις της κυβέρνησης στο λαό. Αλλά, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μεταφέρει τις θέσεις του λαού στην κυβέρνηση».

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας όλοι. Πολύ τρέξιμο. Μεγάλες ευθύνες. Με συλλογικότητα, σοβαρότητα, ευελιξία, στράτευση, αντοχή, κριτική σκέψη, μπορούμε να αφήσουμε το αποτύπωμα της προόδου στις συνειδήσεις, στην κοινωνία, και στην πατρίδα. Και γι' αυτό αξίζουν όλοι οι κόποι και όλες οι θυσίες», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή