Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Aπαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μεταβίβαση τίτλων φυσικών προσώπων που έχουν φορολογική κατοικία σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

• Δεν απαλλάσσονται από παρακράτηση φόρου οι τόκοι από εταιρικά ομολογιακά δάνεια, σε αντίθεση με τους τόκους κρατικών ομολόγων του Δημοσίου και ομολόγων του ΕΤΧΣ κατ’ εφαρμογήν του προγράμματος PSI.

• Το εισόδημα από τη μεταβίβαση μετοχών, εταιρικών μεριδίων κ.λπ. από φυσικά πρόσωπα κατοίκους Ελλάδας φορολογείται με συντελεστή 15%, χωρίς να απαιτείται, κατά τον χρόνο της μεταβίβασης, η υποβολή δήλωσης, όπως ίσχυε με τις προϊσχύουσες διατάξεις, καθ’ όσον το εν λόγω εισόδημα θα συμπεριληφθεί στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου.

• Η εισφορά τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας συνιστά μεταβίβαση, ενώ δεν συνιστά η μη συμμετοχή εταίρου ή μετόχου στην αύξηση κεφαλαίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα για τις προσωπικές εταιρείες και ΕΠΕ.

• Υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη μεταβίβαση μετοχών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά απαλλάσσεται της φορολογίας εάν οι μετοχές:

α) έχουν αποκτηθεί πριν από την 1/1/2009 ή

β) έχουν αποκτηθεί μετά την 1/1/2009 και ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο του 0,5%.

Για μετοχές που αποκτήθηκαν τόσο πριν όσο και μετά την 1/1/2009 επί πωλήσεων αυτών θα εφαρμόζεται η μέθοδος FIFO (First In First Out).

Στις παραπάνω περιπτώσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών 0,2%.

• Η δυνατότητα μείωσης του προκύπτοντος φόρου για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, καθώς και λόγω αναπηρίας, παρέχεται όχι μόνον στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, αλλά σε όλους τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν (εισόδημα από μπλοκάκια, ενοίκια κ.ά.).

• Η δυνατότητα φορολόγησης των εισοδημάτων από μπλοκάκι με την κλίμακα των μισθωτών, η οποία παρέχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπό προϋποθέσεις, δεν βρίσκει εφαρμογή σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά παράλληλα και εισόδημα ως μισθωτός ή αποκτά εισόδημα ως μέλος Δ.Σ.

• Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί για περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε παραβάσεις ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτομένων φόρων, τελών και εισφορών και επιστροφής φόρων ύψους 150.000 ευρώ και άνω να λαμβάνει προληπτικά μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

• Αυτά είναι ιδίως, η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών καθώς και θυρίδων, όπως επίσης και η μη χορήγηση εγγράφων για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

• Τα ίδια μέτρα μπορούν να επιβληθούν και για την έκδοση και λήψη πλαστών/εικονικών τιμολογίων όταν η αξία των σχετικών συναλλαγών υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 300.000 ευρώ.

• Τα ως ανωτέρω μέτρα αίρονται στο σύνολό τους με την καταβολή ποσού άνω του 70% της συνολικής οφειλής (συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων) ή με την κατάθεση ισάξιας εγγυητικής επιστολής. Ειδικά για την άρση της δέσμευσης των καταθέσεων, λογαριασμών, παρακαταθηκών και θυρίδων, το οικείο ποσοστό μειώνεται στο 40% αν ο φορολογούμενος δεν αμφισβητεί τα ευρήματα του ελέγχου ή στο 50% σε περίπτωση αμφισβήτησης αυτών.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή