Το μνημονιακό Κτηματολόγιο μπαίνει σε φάση επανεκκίνησης

Το μνημονιακό Κτηματολόγιο μπαίνει σε φάση επανεκκίνησης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό κλίμα για την «επανεκκίνηση» του Κτηματολογίου δημιουργείται μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης. Το βασικό ζητούμενο παραμένει η χρηματοδότηση, ζήτημα για το οποίο επίκειται συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, επιτακτική είναι η ανάγκη να απαλλαγεί το έργο από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης έγινε εμφανές ότι το Κτηματολόγιο, παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση, δεν θα αντιμετωπιζόταν με τον ίδιο τρόπο. Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης και Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης, μίλησαν υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου. Μάλιστα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της νέας κυβέρνησης ο πρόεδρος της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) Ηλίας Λιακόπουλος είχε τρεις ενημερωτικές συναντήσεις, με τους κ. Λαφαζάνη και Τσιρώνη. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται συνάντηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις κοινοτικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα της χώρας για συγχρηματοδότηση του έργου.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα έχει ζητήσει περίπου 130 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ (45 εκατ. ευρώ από την Ψηφιακή Σύγκλιση, 40 εκατ. από το ΠΕΠ Αττικής και 45 εκατ. από τα κονδύλια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του έργου (δηλαδή η αποπληρωμή των τρεχόντων μελετών κτηματογράφησης), προκειμένου να «απελευθερωθούν» αντίστοιχοι πόροι από το αποθεματικό της εταιρείας (που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, διεκδικεί 220 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής εγκρίνει τα 83 εκατ.), ποσό που μπορεί να μειωθεί με επαναπροσδιορισμό των αναγκών. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Λιακόπουλος, αν οι διαγωνισμοί για τις 22 από τις 28 μελέτες της τελευταίας φάσης κτηματογράφησης ακυρωθούν (λόγω πολύ χαμηλών εκπτώσεων), τότε θα επαναπροκηρυχθούν με βάση το νέο τιμολόγιο, που είναι μειωμένο κατά 12%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες εκπτώσεις από τους υποψήφιους αναδόχους, μειώνοντας συνολικά τις ανάγκες χρηματοδότησης από 570 εκατ. ευρώ στα 470 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από το κτηματόσημο (35 ευρώ ανά δικαίωμα).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικές πηγές χρηματοδότησης, που μέχρι σήμερα παραμένουν ανενεργές για πολιτικούς λόγους. Πρόκειται για:

• Την είσπραξη κτηματόσημου 20 ευρώ ανά δικαίωμα από τις 322 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν στις πρώτες 3 φάσεις κτηματογράφησης (1995-1999). Με δεδομένο ότι καταγράφηκαν 6.736.000 δικαιώματα, το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί αγγίζει τα 134 εκατ. ευρώ.

• Την είσπραξη ποσοστού 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων των επόμενων φάσεων κτηματογράφησης, στις περιοχές όπου το έργο έχει ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιωμάτων στις περιοχές αυτές ξεπερνάει ήδη το 1 εκατομμύριο.

Εκτός από το χρηματοδοτικό πρόβλημα, όμως, υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει να ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΕΚΧΑ, η οποία με τη σειρά της θα αποφασίσει την τύχη του τρέχοντος διαγωνισμού κτηματογράφησης (το υπόλοιπο 65% της χώρας). Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί αποφασιστική ώθηση στους δασικούς χάρτες: να αναρτηθούν μαζικά όλοι οι έτοιμοι χάρτες, που δεν αναρτώνται σήμερα με διάφορες προφάσεις (συνήθως… εν αμαρτίαις) από τις υπηρεσίες. Και να λυθεί το ζήτημα της συγκρότησης Επιτροπών Αντιρρήσεων (είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, αλλά προσέκρουαν σε αντιρρήσεις του υπουργείου Οικονομικών).

Ας κλείσουμε με μια καλή είδηση: μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα, στον Βόλο και στη Λαμία-Λιβαδειά. Οι μελέτες είχαν «κολλήσει» λόγω δικαστικών εμπλοκών. Ωστόσο, «παγωμένες» για τον ίδιο λόγο παραμένουν οι μελέτες κτηματογράφησης της Λάρισας και της Καρδίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή