Ποια στοιχεία θα δείχνουν ότι έρχεται η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Ποια στοιχεία θα δείχνουν ότι έρχεται η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύπαρξη ή μη της λέξης «υπομονή» στην ανακοίνωση Τύπου που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών στις 18 Μαρτίου θα αποτελέσει το ισχυρότερο σημάδι για το πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed).

Μιλώντας στο Κογκρέσο στα μέσα της εβδομάδας, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, περιέγραψε τα στάδια που θα προηγηθούν της πρώτης αύξησης επιτοκίων από το 2006. Το πρώτο στάδιο θα είναι η απάλειψη της λέξης «υπομονή» από την ανακοίνωση Τύπου που εκδίδει η επιτροπή (FOMC) που αποφασίζει για τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου οπότε και αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση της ενημέρωσης που παρέχει η Fed όσον αφορά τις μελλοντικές της κινήσεις (forward guidance). «Αν εξακολουθήσουν να βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες, όπως περιμένει η επιτροπή (FOMC), τότε κάποια στιγμή η επιτροπή θα αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», δήλωσε η κ. Γέλεν μιλώντας την Τρίτη στην αμερικανική

Γερουσία.

Το μήνυμα

Θα έχει, όμως, προηγηθεί η αλλαγή της ενημέρωσης των επενδυτών για τις μελλοντικές προθέσεις της κεντρικής τράπεζας, προσέθεσε η κ. Γέλεν. Και επειδή τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά, ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για την ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η κ. Γέλεν περιέπλεξε ακόμη πιο πολύ το μήνυμά της προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό να τονίσω πως η αλλαγή της ενημέρωσης για τις προθέσεις μας δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι η επιτροπή αναγκαστικά θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δύο συνεδριάσεις». Αρα το πρώτο στάδιο είναι η απάλειψη της λέξης «υπομονή» από την ανακοίνωση Τύπου ή η σημαντική αποδυνάμωσή της. Το δεύτερο στάδιο είναι περισσότερο ασαφές και θα εξαρτηθεί πιο πολύ από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, δηλαδή την ανάπτυξη, την κατάσταση της αγοράς εργασίας, το επίπεδο του πληθωρισμού, τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η πλησιέστερη ημερομηνία για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ είναι τα μέσα Ιουνίου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να απαλειφθεί η λέξη «υπομονή» στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Αν η κ. Γέλεν επαναλάβει τη λέξη “υπομονή” στη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι επενδυτές θα το εκλάβουν ως σημάδι ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ούτε στη συνάντηση του Ιουνίου», έγραψε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην «Κ» ο κ. Μαρκ Τσάντλερ, αντιπρόεδρος και επικεφαλής παγκοσμίων αγορών της Brown Brothers Harriman, της παλαιότερης και μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο ίδιος θεωρεί πως θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ενημέρωση των επενδυτών στη συνεδρίαση του Μαρτίου, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στα μέσα του έτους. Αρκετοί από τους περιφερειακούς προέδρους της Fed έχουν δηλώσει πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα του 2015. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η αγορά πιστεύει (με βάση τις αποδόσεις των προθεσμιακών συμβολαίων για βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα) ότι η πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού θα έρθει τον Οκτώβριο, ενώ πριν από την ομιλία της κ. Γέλεν θεωρούσαν ότι πιθανότερος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος. «Θα έλεγα πως η κ. Γέλεν δεν έχει ακόμη διαμορφώσει άποψη, ότι δεν βιάζεται να στείλει σήμα ότι επίκειται αμέσως αύξηση των επιτοκίων δανεισμού», σχολίασε στο Reuters o κ. Μπρίαν Ντόλαν, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην Drivewealth με έδρα το Νιου Τζέρζι.

Βελτίωση δεικτών

Περιγράφοντας την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας η κ. Γέλεν είπε την Τρίτη ότι η αγορά εργασίας και άλλοι οικονομικοί δείκτες «βελτιώνονται με καλό ρυθμό», ωστόσο προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως στην αγορά εργασίας και ότι η αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως η αναιμική αύξηση μισθών και η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι το 2%, ενώ σήμερα ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό 1,6%. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η ενίσχυση του δολαρίου εντείνουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις οδηγώντας ορισμένους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες και διάσημους οικονομολόγους, όπως ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, να απευθύνουν εκκλήσεις για μη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Από την άλλη πλευρά, εντείνονται και οι φωνές όσων εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δανειστών που θα ευνοηθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Σχεδόν ποτέ δεν εξελίσσονται γραμμικά τα πράγματα, ωστόσο το πρώτο σημάδι που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι η λέξη «υπομονή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή