Στην τρίτη ηλικία μετακόμισαν τα προνόμια της βρετανικής νεολαίας

Στην τρίτη ηλικία μετακόμισαν τα προνόμια της βρετανικής νεολαίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο που είχαν άλλοτε οι νέοι της Βρετανίας αποτελεί πλέον παρελθόν. Η βρετανική νεολαία, που πριν από λίγα χρόνια απολάμβανε ένα βιοτικό επίπεδο σαφώς υψηλότερο του μέσου όρου της χώρας, βλέπει σήμερα να χάνει τα εισοδηματικά προνόμιά της προς όφελος όσων βρίσκονται σήμερα στην τρίτη ηλικία. Οι ηλικιωμένοι, αντιθέτως, που άλλοτε ανήκαν στα φτωχότερα στρώματα της χώρας, βλέπουν να έχει βελτιωθεί σημαντικά το δικό τους βιοτικό επίπεδο καθώς η αλλαγή της νομοθεσίας τούς ευνοεί.

Η εικόνα προκύπτει από σχετική έρευνα που εξεπόνησε η βρετανική εφημερίδα Financial Times από επίσημα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 50 ετών που αφορούν τουλάχιστον 800.000 βρετανικά νοικοκυριά. Η έρευνα έρχεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, εντείνει τις προσπάθειές του για να προσελκύσει ψηφοφόρους, υποσχόμενος να προστατεύσει τις συντάξεις αλλά και τα προνόμια των συνταξιούχων, που κοστίζουν δισεκατομμύρια, και να αποτρέψει κάθε περικοπή τους, αν αναδειχθεί σε νικητή των εκλογών του Μαΐου. Είναι ενδεικτική η δήλωση στη οποία προέβη στην αρχή της εβδομάδας, όταν τόνισε πως πρέπει να διασφαλισθούν τα οφέλη όσων «έκαναν αυτή τη σπουδαία χώρα αυτό που είναι σήμερα». Υποσχέθηκε, άλλωστε, να διατηρήσει το ελευθέρας στα λεωφορεία, τις άδειες μη καταβολής των τελών της δημόσιας τηλεόρασης και την καταβολή πλήρους σύνταξης για τους ηλικιωμένους.

Η υπόσχεσή του αυτή υποδηλώνει πως θα διατηρήσουν το καλό βιοτικό τους επίπεδο όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και του 1950 εις βάρος όσων γεννήθηκαν τις δεκαετίες 1980 και 1990. Παρά τον πληθωρισμό και την ανεργία τις δεκαετίες 1960 και 1970, οι νέοι από 20 ώς 25 ετών βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από το 60% του πληθυσμού. Μεσολάβησε, όμως, μια σταδιακή διολίσθηση του βιοτικού τους επιπέδου την οποία επιτάχυνε η ύφεση συμπιέζοντας το βιοτικό επίπεδο των νέων τόσο, ώστε θα έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο μόλις από το 37% του πληθυσμού.

Εκείνοι που πήραν τη θέση των νέων στην κατηγορία των προνομιούχων με υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι οι σημερινοί εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες. Στο παρελθόν ο μέσος εξηντάρης ή εβδομηντάρης είχε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από το 75% των βρετανικών νοικοκυριών. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι κατατάσσονται στο πλουσιότερο 40% των πολιτών της χώρας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, το όφελος των γηραιότερων εις βάρος των νεότερων παρατηρείται σε όλο το φάσμα των πλουσίων ή φτωχών αλλά είναι ισχυρότερο μεταξύ των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων. Οσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940 είναι οι πλέον τυχεροί από όλους, καθώς τόσο στο παρελθόν όταν ήταν νέοι είχαν υψηλό βιοτικό επίπεδο όσο και σήμερα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Οσοι, αντιθέτως, γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 ή του 1990 δεν επωφελήθηκαν από την παλαιότερη εμπειρία και όσο μεγαλώνουν έχουν όλο και πιο αβέβαιες προοπτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή