Συμμετοχή συνεργού Συνωμοσίας – Ξηρού στη Σέχτα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Συμμετοχή συνεργού Συνωμοσίας – Ξηρού στη Σέχτα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα σύλληψη για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού και του σχεδίου για «χτύπημα» στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από την Αντιτρομοκρατική. Πρόκειται για μια γυναίκα, ηλικίας 36 ετών, η οποία εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής και συνελήφθη βάσει εντάλματος, με την κατηγορία της ένταξης στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». H 36χρονη γυναίκα είχε περιφερειακό ρόλο στο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές. Φέρεται να παρέδωσε στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου 5.000 ευρώ, χρηματικό ποσό που παρέλαβε από άλλο άτομο το οποίο δεν κατονόμασε. Η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε μετά την επεξεργασία του αρχείου Ξηρού (βρέθηκε στην Ανάβυσσο), στο οποίο η 36χρονη αναφέρεται με το ονοματεπώνυμό της. Η συλληφθείσα προσάγεται σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Αντίστοιχα, ο 32χρονος που συνελήφθη χθες το πρωί δεν περιγράφεται ως ενεργό μέλος της οργάνωσης. Στρατολογήθηκε μέσω του αδελφού ατόμου που έχει προφυλακιστεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».  Δεν είχε πάει σε κανένα επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό και εργαζόταν σε εταιρεία πώλησης αλευριού. 

Ο 39χρονος που επίσης συνελήφθη το Σάββατο αναφέρεται στις σημειώσεις Αγγελικής – Πυρήνων ως «Ιάσωνας» και σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής του στην οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών" που έχει μεταξύ άλλων δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια και τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα. Μεταξύ άλλων, ταυτοποιήθηκε μετά το "σπάσιμο" της κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν στις επιστολές τους οι έγκλειστοι και οι "έξω". Ενδεικτικά, οι πυροκροτητές ή οι βόμβες αναφέρονταν ως αριθμοί, ενώ π.χ υπάρχει αναφορά ότι "το πρωί θα πας στην πλατεία Καραϊσκάκη", και η πλατεία Καραϊσκάκη αναφέρεται ως αριθμός. 

Το χρονικό της σύλληψης των δύο ανδρών

Οι δύο Ελληνες ηλικίας 39 και 32 ετών συνελήφθησαν το Σάββατο, σε συνέχεια των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τα μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα από εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερεύνων ταυτοποιήθηκε το DNA του 39χρονου σε επιστολή βόμβα που είχε ταχυδρομηθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 με παραλήπτη τον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, Δημήτρη Μόκκα.

Οι δύο συλληφθέντες ως συνεργοί του βαρυποινίτη Χριστόδουλου Ξηρού θα απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στον ανακριτή αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας. Και οι δύο μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώπιον του ανακριτή Ευτύχιου Νικόπουλου, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Αναλυτικότερα, ωρολογιακός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στην ΔΟΥ Κορυδαλλλού στις 23/3/2014 καθώς και στο δέμα βόμβα που είχε ταχυδρομηθεί στον Διοικητή του Α.Τ. Ιτέας στις 30 Απριλίου του 2014.  Στο συγκεκριμένο εκρηκτικό μηχανισμό είχε βρεθεί αποτύπωμα του Ξηρού. Επίσης, DNA του 39χρονου βρέθηκε στα δύο κρησφύγετα που εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο μετά την σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού σε Ανάβυσσο και Περαχώρα Λουτρακίου. Ο συγκεκριμένος στην αλληλογραφία που αντάλλασσαν με τους έγκλειστους, τα μέλη της Συνομοσίας,  με την καταζητούμενη συνεργό τους  Αγγελική Σπυροπούλου αναφέρεται με τον κωδικό όνομα "Ιάσωνας" και  συνελήφθη στο σπίτι του στο Γαλάτσι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατηγορείται μεταξύ άλλων για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή εκρηκτικών,  κατοχή όπλων και πυρομαχικών και άλλα.

Ο δεύτερος συλληφθείς 32 ετών κατηγορείται ότι παρέλαβε από τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης και παρέδωσε με την σειρά του στην Αγγελική Σπυρποπούλου, 22 ετών, έναν σάκο εντός του οποίου υπήρχαν τηλέφωνα επικοινωνίας, 6.000 ευρώ, μια συσκευή παρεμβολής- απερνεργοποίησης κινητών (jammer), σκοπευτικά λέιζερ, τα οποία και βρέθηκαν στα δύο κρησφύγετα σε Λουτράκι και Αναβυσσο και τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Ο 32χρονος συνελήφθη στο σπίτι του στον Αγιο Δημήτριο Αττικής.

Επιπλέον, πριν από 15 ημέρες βρέθηκε στην Ανάβυσσο ένα πράσινο βαν Mitsubishi, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στις αρχές Νοεμβρίου και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως όχημα-βόμβα για την ανατίναξη των μαντρότοιχων των Φυλακών Κορυδαλλού. Το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, στις οποίες αντιστοιχούσε σε ίδιου τύπου αυτοκίνητο που όμως δεν απασχολούσε τις αρχές. Οι δύο συλληφθέντες δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία. Οι έρευνες στα σπίτια τους σε Γαλάτσι και Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Αρχηγός της Αστυνομίας Δημητρης Τσακνάκης, όλα τα άτομα που αναφέρονται με κωδικά ονόματα στις κατασχεθείσες επιστολές που αντάλλασσαν η Σπυροπούλου με του έγκλειστους έχουν ταυτοποιηθεί και συλληφθεί, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενημέρωσε πως το γενετικό αποτύπωμα του 39χρονου έχει βρεθεί μέσα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που αναφέρονται παραπάνω. Τέλος, ειδική μελέτη και έρευνα χρειάστηκε  προκειμένου να “σπάσει” η κρυπτογράφηση των κωδικών ονοματών στις επιστολές και να οδηγηθούν στην ταυτοποίηση των ασύλληπτων μελών της Συνομωσίας των Πυρήνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή