Κρίσεις σε δύο φάσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τις κρίσεις στο στράτευμα, καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θεωρούνται μεταβατικές.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής στην «Κ», συνεδρίασε δύο μέρες μετά, αποφασίζοντας τη διατήρηση του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και την αντικατάσταση των αρχηγών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, μέχρι σήμερα διοικητής της 1ης Στρατιάς, ενώ νέος αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, έως σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων για να προχωρήσουν οι κρίσεις στους ανώτατους αξιωματικούς και στη συνέχεια στην υπόλοιπη ιεραρχία του στρατεύματος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν στις επικείμενες τακτικές κρίσεις η νέα ηγεσία θα προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές ή θα περιμένει τη δεύτερη φάση, η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη καλοκαιριού, με την υποχρεωτική αποχώρηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ως γνωστόν, την 1η Σεπτεμβρίου ο Ελληνας στρατηγός αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διατήρηση ισορροπιών

Οπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η ηγεσία επέλεξε να τον διατηρήσει για λίγους μήνες στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προκειμένου να έχει τον χρόνο να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην ιεραρχία και στη δομή του στρατεύματος. Παράλληλα, η ίδια πηγή εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρήθηκαν και οι ισορροπίες που απαιτούνται στις ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που συνέπεσε χρονικά με την αλλαγή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με άλλη πηγή του υπουργείου, δεν αποκλείεται οι κρίσεις του Μαρτίου να είναι βαθιές και να επιφέρουν ριζικές τομές στη δομή του στρατεύματος.

Η νέα ηγεσία του Πενταγώνου που θα αναδειχθεί από τις κρίσεις θα έχει ως έργο να προχωρήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στη διοικητική λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Το ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η διατήρηση στο ακέραιο της αμυντικής ικανότητας της χώρας με ορθότερη, όμως, διαχείριση των οικονομικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΘΑ είναι ο οργανισμός, ο οποίος λόγω της φύσης του απορροφά τις περισσότερες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι η αλλαγή στη δομή και τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση που είχε με τη νέα στρατιωτική ηγεσία, ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών κατά 54 με σκοπό την εξορθολογισμένη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα το ελληνικό στράτευμα έχει στις τάξεις του 315 ανώτατους αξιωματικούς, ενώ με την πρόταση της πολιτικής ηγεσία μειώνονται στους 261. Τα τελευταία χρόνια, ανάλογες εισηγήσεις είχαν κάνει και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, αλλά δεν υλοποιήθηκαν εξαιτίας αντιδράσεων εντός και εκτός του στρατεύματος. Λιγότεροι ανώτατοι αξιωματικοί σημαίνει λιγότεροι στρατιωτικοί σχηματισμοί, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και στρατόπεδα.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πληροφορίες ήθελαν να αντικαθίσταται ο στρατηγός Κωσταράκος, καθώς υπήρχαν φωνές που τον είχαν ταυτίσει με τις περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, όμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θεωρείται από εκείνα τα στελέχη που προωθούν τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του στρατεύματος, τμήμα του οποίου είναι και η μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή