Διέρρευσε η ταυτότητα του δημίου τζιχαντιστή

Διέρρευσε η ταυτότητα του δημίου τζιχαντιστή

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άψογη λονδρέζικη προφορά του δημίου του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος απευθύνεται στους ηγέτες της Δύσης με απειλές, πριν αποκεφαλίσει μπροστά στην κάμερα αθώους ομήρους, οφείλεται στο γεγονός ότι ο «Τζον ο τζιχαντιστής» έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα από τα έξι του χρόνια.

Μετά τη διαρροή της ταυτότητας του τζιχαντιστή στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», δημοσιεύτηκε φωτογραφία του από τα φοιτητικά του χρόνια στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ. Ο 26χρονος Μοχάμεντ Εμουάζι γεννήθηκε στο Κουβέιτ και μεγάλωσε στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε επισήμως, αλλά ούτε και διέψευσε τις πληροφορίες για την ταυτότητα του άνδρα, ο οποίος στα ανατριχιαστικά βίντεο αποκαλύπτει μόνο τα μάτια και τη ράχη της μύτης του. Κάλεσε όμως η κυβέρνηση τους Βρετανούς να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες της χώρας, τις οποίες τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου κατηγορούν για ολιγωρία, επειδή δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη μετάβασή του Εμουαζί στη Συρία, παρότι βρισκόταν στο ραντάρ τους από το 2009.

«Οι γκάφες της ΜI5 που άφησαν τον Τζιχάντι Τζον να ξεφύγει» έγραψε η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ». «Ηταν στη λίστα της ΜΙ5, πώς μπόρεσε να πάει στη Συρία;» διερωτήθηκε η «Ντέιλι Μέιλ».

Στέλεχος της οργάνωσης CAGE, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα όσων συλλαμβάνονται με κατηγορίες περί τρομοκρατίας έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα την αλληλογραφία που είχε με τον Εμουάζι επί σειρά ετών. Σύμφωνα με την οργάνωση, η ριζοσπαστικοποίηση του Εμουάζι ξεκίνησε το 2009, όταν μετέβη με τους φίλους του στην Τανζανία. Στην αλληλογραφία, ο Εμουάζι ισχυρίζεται ότι είχε πάει για σαφάρι, ενώ οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι σκόπευε να μεταβεί στη Σομαλία για να ενταχθεί στο σομαλικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την Αλ Σαμπάμπ.

Στο Κουβέιτ

Κατά τις ανακρίσεις που ακολούθησαν, ο Εμουάζι υποστήριξε ότι η μυστική υπηρεσία ΜΙ5 προσπάθησε να τον στρατολογήσει, ενώ όταν εκείνος αρνήθηκε, η υπηρεσία του είπε ότι η ζωή του θα γίνει πιο δύσκολη. Μετά απ’ αυτό, ο Εμουάζι έφυγε από την Αγγλία και επέστρεψε στο Κουβέιτ, όπου βρήκε δουλειά ως ειδικός υπολογιστών. Επέστρεψε δύο φορές στη Βρετανία προκειμένου, σύμφωνα με την CAGE, να επισκεφθεί τους γονείς του, που ζούσαν στο δυτικό Λονδίνο, ενώ, όπως είπε η γειτόνισσα Ελάιζα Μοράις «είχε γίνει παράξενος και ψυχρός».

Στη δεύτερη επίσκεψη, ο Εμουάζι είπε στα μηνύματά του προς την CAGE ότι οι αρχές τον εμπόδισαν να φύγει και τον έβαλαν σε λίστα τρομοκρατών. Δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τον συνδέουν με δίκτυο εξτρεμιστών που ενίσχυε την Αλ Σαμπάμπ με χρήματα και υλικά, καθώς και με τον ίδιο τον επικεφαλής της αλ Σαμπάμπ, Μπιλάλ αλ Μπερτζάουι, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό βομβαρδισμό στη Σομαλία τον Ιανουάριο του 2012.

Εν συνεχεία, ο Εμουάζι άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ αλ Αγιάν, προσπάθησε ξανά να μεταβεί στο Κουβέιτ  και αφού απέτυχε, εξαφανίστηκε. Οι  αρχές  είπαν  στους  γονείς του ότι θεωρούσαν ότι είχε πάει στη Συρία.

«Είναι απόλυτα κατάπτυστο το γεγονός ότι άνθρωποι που χρηματοδοτούνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες στις υπηρεσίες ασφαλείας» είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, κατηγορώντας την CAGE ως «απολογητές της τρομοκρατίας».

Οι οικογένειες των ομήρων Τζέιμς Φόλεϊ, Στίβεν Σότλοφ, Ντέιβιντ Χέινς, Αμπντούλ-Ραχμάν Κέσιγκ, Κέντζι Γκότο και Χαρούνα Γιουκάουα, τους οποίους φαίνεται ότι δολοφόνησε ο Εμουάζι, στη Συρία είχαν διαφορετικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του δημίου. «Ελπίζω μόνο η αποκάλυψη της ταυτότητάς του να οδηγήσει στη σύλληψή του και να δικαστεί με βάση το πολιτισμένο δίκαιο» είπε η χήρα του Ντέιβιντ Χέινς, ενώ η κόρη του ευχήθηκε «να του καρφωθεί μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή