Προβληματίζει η ανακατάληψη της Μοσούλης

Προβληματίζει η ανακατάληψη της Μοσούλης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη δοκιμασία της πολιτικής Ομπάμα στο Ιράκ θα αποτελέσει η διαφαινόμενη «μάχη της Μοσούλης», την οποία Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι και αναλυτές τοποθετούν στις αρχές Απριλίου.

Την πόλη, δεύτερη σε μέγεθος στο Ιράκ, φέρεται να κατέχει δύναμη 2.000 μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, εξέφραζαν στις αρχές της εβδομάδας αμφιβολίες κατά πόσον οι ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές να απωθήσουν τους αποφασισμένους, φανατικούς ισλαμιστές. Σε δηλώσεις του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανώτατος αξιωματικός της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, αρμόδιος για τα επιχειρησιακά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, έθετε θέμα ετοιμότητας των ιρακινών στρατευμάτων, διερωτώμενος πώς θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη έχοντας αντιμετωπίσει τόσες δυσχέρειες σε μικρότερες πόλεις.

Κύρια αποστολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους παραμένει ο από αέρος βομβαρδισμός θέσεων του ISIS, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ισλαμιστών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, αμερικανικά βομβαρδιστικά προσέφεραν αεροπορική κάλυψη σε κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν τον κρίσιμο οδικό κόμβο του Κίσκε, 30 χλμ.  δυτικά της Μοσούλης, συντελώντας  στον αποκλεισμό της κατειλημμένης  από  τους  ισλαμιστές πόλης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές δεν θα προσπαθήσουν μόνο να κρατήσουν τη Μοσούλη, όπως έκαναν με τόση επιτυχία οι ομόθρησκοί τους σουνίτες στη Φαλούτζα το 2004, πραγματοποιώντας παράλληλα επιχειρήσεις αντιπερισπασμού κατά των ιρακινών δυνάμεων σε άλλα σημεία της πρώτης γραμμής.

Τις εκτιμήσεις αυτές, όμως, μοιράσθηκαν με τους New York Times γνωστοί «ιέρακες», μέλη νεοσυντηρητικών ινστιτούτων, όπως τα διαβόητα από τον πρόσφατο πόλεμο του Ιράκ Washington Institute for Near East Policy και Brookings Institution. Τα σενάρια των ειδικών αυτών κάνουν λόγο για σκληρές μάχες στους δρόμους της Μοσούλης, με τους τζιχαντιστές «να πολεμούν σαν δαίμονες». Μόνη λύση, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια κοινή αμερικανοϊρακινή μυστική επιχείρηση, με στόχο τις υποδομές των ισλαμιστών. Η εμμονή τους στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε επιχειρησιακό επίπεδο θυμίζει τις αποδεδειγμένα ατυχείς πολεμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Νέφη σκιάζουν, όμως, και την όψιμη συμμαχία Βαγδάτης-Κούρδων, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που κάνει λόγο για συγκεκαλυμμένη εθνοκάθαρση από μέρους των Κούρδων εις βάρος Αράβων κατοίκων.

Σε έκθεση αυτής της εβδομάδας, η Human Rights Watch καταγγέλλει ότι, σε περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από τους Πεσμεργκά, η επάνοδος  των  Αράβων  κατοίκων παρεμποδίσθηκε ενεργά από την κουρδική  διοίκηση, με τις τρεις αυτόνομες κουρδικές επαρχίες να ελέγχουν  πλέον  40%  περισσότερα εδάφη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή