Ενεργειακός «πόλεμος» μετά την εκεχειρία

Ενεργειακός «πόλεμος» μετά την εκεχειρία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βαρέα όπλα άρχισε να αποσύρει από την πρώτη γραμμή την Πέμπτη η Ουκρανία, υπακούοντας στις προβλέψεις της συμφωνηθείσας εκεχειρίας του Μινσκ, με το Κίεβο να ανακοινώνει την ίδια ημέρα ότι δεν καταγράφηκε καμία απώλεια για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Ο στρατός των ρωσόφωνων αυτονομιστών είχε αρχίσει την απόσυρση του πυροβολικού του, δύο ημέρες νωρίτερα, μετά την κατάληψη του κρίσιμου σιδηροδρομικού κόμβου του Ντεμπάλτσεβε.

Σε απειλητικές δηλώσεις προέβη, όμως, ταυτόχρονα, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, με τον εκπρόσωπό του να ανακοινώνει σε τηλεοπτική του παρέμβαση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, εφόσον το Κίεβο δεν αποπληρώσει τα μεγάλα του χρέη προς την εταιρεία. Η ενεργειακή διελκυστίνδα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με τη Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για διακοπή της παροχής αερίου στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές Ανατολική Ουκρανία, κίνηση την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «ανάλογη με γενοκτονία».

Το Κίεβο, όμως, ευρισκόμενο στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, παρά τη συμφωνία με το ΔΝΤ για νέο πακέτο χρηματοδότησης,15,5 δισ. ευρώ, αδυνατεί να ικανοποιήσει το ρωσικό αίτημα αποπληρωμής. Σε μία προσπάθεια γεφύρωσης της οικονομικής διένεξης, η Κομισιόν κάλεσε χθες τους υπουργούς Ενέργειας Ρωσίας και Ουκρανίας για διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του επιτρόπου Ενέργειας Μαργαρίτη Σχοινά.

Στο μεταξύ, η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας να απαγορεύσει την Πέμπτη τις περισσότερες συναλλαγές σε ξένα νομίσματα, ενίσχυσε την οικονομική αστάθεια και την πίεση στο εθνικό νόμισμα, τη γρίβνα. Παρά την ακύρωση της απόφασης λίγες ώρες αργότερα, η γρίβνα σημείωσε μία ακόμη «βουτιά» έναντι του δολαρίου.

Καυστικός υπήρξε στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ την Τετάρτη, καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, όπου κατήγγειλε τη Μόσχα για κακοπιστία και κωλυσιεργία στην εφαρμογή των όρων της εκεχειρίας και προσωπικά τον πρόεδρο Πούτιν για απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.

Τις κατηγορίες αυτές επέστρεψε, πάντως, σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας: «Πίσω από τα ψεύδη αυτά κρύβεται η απροθυμία των προσώπων και των κρατών αυτών, των ΗΠΑ και της Ε.Ε., να επιδιώξουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνήσει».

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 2.000 Ρώσοι στρατιώτες και αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν την Πέμπτη άσκηση στα σύνορα της Ρωσίας με τη Λεττονία και την Εσθονία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή