Η κακόφωνη οικογένεια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά δεν χρειαζόμασταν μόνο χρόνο από τους εταίρους, όπως έλεγε και ξαναέλεγε κατά τη διάρκεια των «ηρωικών» διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Χρειαζόμαστε και λεφτά· πολλά λεφτά τα οποία δυστυχώς δεν φυτρώνουν κι ούτε μπορεί να τα τυπώσει η κ. Ραχήλ Μακρή. Πόσα; Κανείς δεν ξέρει, διότι κάθε υπουργός λέει το κοντό του και το μακρύ του. Με δεδομένη όμως την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, το πάγωμα της οικονομίας μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές και να συνέλθει από τη μετεκλογική ευφορία, μάλλον θα καταλήξουμε στο «μακρύ» των προβλέψεων των υπουργών κι ας διαψεύδει ο κ. Σταθάκης το δημοσιονομικό κενό των 5-7 δισ. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι κενό πέρα από το κενό που θα κάλυπτε η δόση των 7 δισ. που θα παίρναμε, αλλά ο κ. Βαρουφάκης κόντεψε να πείσει τους εταίρους ότι δεν έπρεπε να μας τη δώσουν διότι θα ήταν λεφτά χαμένα. Πριν από τρεις μέρες ο ίδιος υπουργός, που δεν ήθελε τη δόση, έλεγε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να “πνιγούμε” για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα» (Alpha 25.2.2015)

Ξέρουν τι θέλουν, ή απλώς νομίζουν ότι η πολιτική είναι μια παράσταση για πολλούς ρόλους, δηλαδή πότε του νταή και πότε του επαίτη; Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν είχε σχέδιο Β΄ για έξοδο από την κρίση, αλλά δεν είχε καν σχέδιο Α΄. Κάθε υπουργός τραβάει τον δικό του δρόμο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των λόγων του· δεν λέμε πράξεών του διότι οι περισσότεροι από αυτούς ακόμη δεν έχουν αρμοδιότητες και συνεπώς τριγυρνάνε στα κανάλια πουλώντας τσάμπα αριστεροσύνη. Ο ένας μοιράζει συντάξεις, ο άλλος προσλήψεις, ο τρίτος επιδόματα κι όλοι είναι κατά της λιτότητας, η οποία θα γίνει μεγαλύτερη λόγω των παραλείψεών τους να πράξουν τα στοιχειώδη.

Το χειρότερο όλων είναι ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης μοιράζει δηλώσεις δεξιά κι αριστερά. Με περισσή αυταρέσκεια και αχαλίνωτο ναρκισσισμό ο εθνικός μας διαπραγματευτής ξεφουρνίζει κάθε μπαρούφα που του έρχεται στο κεφάλι. Τη μία διαπιστώνει ότι «αυτό που θέλουν οι Ελληνες δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε τις δουλειές τους. Αυτό που πρωτίστως θέλουν είναι η αξιοπρέπειά τους» (Bloomberg, 26.2.2015)· τους ανέργους και τους ξεζουμισμένους από φόρους πολίτες τους ρώτησε; Την άλλη καρφώνει τις πολιτικές ηγεσίες των εταίρων ότι η συμφωνία, για την οποία φτύσαμε αίμα να αποκτήσουμε είναι «φύλλο συκής» και ότι «είναι γεμάτη από δημιουργικές ασάφειες. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να μπορεί η συμφωνία να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους» (Ant1, 27.2.2015). Την άλλη ότι δεν θα συμφωνήσουμε κι ας υπάρξει Αρμαγεδδών, κάτι που είναι το «Κούγκι» του κ. Πάνου Καμμένου, αλλά στην καθαρεύουσα.

Η κυβέρνηση πρέπει να συμμαζευτεί γιατί η χώρα δεν έχει περιθώρια. Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 2 δισ. ευρώ και οι τράπεζες είναι στραγγισμένες. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ «σαν μια θαυμάσια, θορυβώδης κακόφωνη οικογένεια, στην οποία νιώθεις πως πραγματικά θες να ανήκεις… Επομένως, φανταστείτε μία εικόνα από τις παραμονές των Χριστουγέννων ή την Πρωτοχρονιά, όπου σε μία υπέροχη οικογένεια υπάρχουν πολλοί καβγάδες, αλλά ο ένας αγαπάει τον άλλον» (CNBS 25.2.2015). Το πρόβλημα όμως είναι ότι: πρώτον δεν είμαστε παραμονές Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς και δεύτερον τα μέλη αυτής της οικογένειας δεν εξελέγησαν για καβγάδες και αγάπες (πάνω ένα γεμάτο αγαθά Χριστουγεννιάτικο τραπέζι) αλλά να δουλέψουν και να συμμαζέψουν την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή