Εντάσεις και διαφωνίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Εντάσεις και διαφωνίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει από το πρωί, μεταφέρθηκαν οι ενστάσεις, οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις έναντι της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και συνολικά για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση. Κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνθηκαν των χειρισμών που έχουν γίνει και της κριτικής που ασκήθηκε. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «στις διαπραγματευσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. «Η υπογράφετε νέο μνημόνιο η χρεοκοπείτε» και χαρακτήρισε τη συμφωνία «προωθητικό συμβιβασμό», με τον οποίο, όπως πρόσθεσε, «κερδίσαμε χρόνο».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εσωκομματικό τοπίο λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο δεν είναι ούτε ενιαίος ούτε κόμμα των μελών του και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του». Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες», αλλά «αναντίστοιχες  με το λαϊκό αίσθημα» τις διαφωνίες.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις επικρίσεις του για τη συμφωνία, λέγοντας ότι εμπεριέχει ασάφειες και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣοΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά». Zήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν με συνέπεια οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο της διαφοροποίησής του προς τη συμφωνία, ο κ. Γ. Μηλιός τόνισε στην ομιλία του ότι «αυτό  που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν  διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια».

Ο Αντ. Νταβανέλος, που απέρριψε τη συμφωνία στο σύνολό της, αναφέρθηκε σε στρατηγική σύγκρουσης, λέγοντας ότι "τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε την εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπης θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή, με την ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας και εκλογή νέου γραμματέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή