«Δεν αναζητούμε εξωτερικούς εχθρούς» απαντά το Μαξίμου σε Ραχόι

«Δεν αναζητούμε εξωτερικούς εχθρούς» απαντά το Μαξίμου σε Ραχόι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων», αναφέρουν κύκλοι  της κυβέρνησης στο Reuters με αφορμή τις αντιδράσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία"». «Οποιαδήποτε παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου.»

Να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Έλληνα ομολόγού του.

«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υποσχέθηκε στους Έλληνες πράγματα που γνώριζε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματός του.

«Χθες το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», είπε ενώπιον στελεχών του κόμματός του στην Ανδαλουσία. «Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια "διέξοδος" που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε ο κ. Ραχόι.

Τόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας εξέφρασαν τη δυσφορία τους επίσημα στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με υπονόμευση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες από χώρες της Ευρωζώνης και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης από τις δύο αυτές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε πριν από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αρνήθηκε τη «σκληρή στάση» της χώρας του στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Μπορεί να υπήρξε η πολιτική πρόθεση να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, ωστόσο δεν είναι αλήθεια», δήλωσε στην εφημερίδα Expresso.

Την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για «απόπειρα υπονόμευσης των κινήσεών του από συντηρητικές δυνάμεις».

«Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση, με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Μπήκαμε στη μάχη στην Ευρώπη με το κάθε μας βήμα να είναι ναρκοθετημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ τηλεγράφημα του Associated Press επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τις κινήσεις της ισπανικής και πορτογαλικής κυβέρνησης σε πολιτικούς λόγους, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και της διαφαινόμενης εκλογικής ανόδου του αριστερού Podemos.

«Βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή