Η Ουκρανή σύντροφος του Νεμτσόφ κρατείται στη Ρωσία

Η Ουκρανή σύντροφος του Νεμτσόφ κρατείται στη Ρωσία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Μόσχα υποσχέθηκε χθες να βρει τους δολοφόνους του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, καθώς νέες λεπτομέρειες ήρθαν χθες στο φως για τη σοκαριστική υπόθεση. Ο 55χρονος πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περπατούσε μαζί με τη νεαρή σύντροφό του, Αννα Ντουρίτσκαγια, 23χρονο μοντέλο από την Ουκρανία, αφότου είχαν δειπνήσει σε ένα πολυτελές εστιατόριο της ρωσικής πρωτεύουσας, όταν δέχθηκε επίθεση σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο.

Μιλώντας χθες για πρώτη φορά στα ΜΜΕ, η Ουκρανή σύντροφός του διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές την εμποδίζουν να αναχωρήσει από τη Ρωσία, ενώ η μητέρα της ζήτησε τη βοήθεια των αρχών του Κιέβου, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια της κόρης της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες ότι ο φόνος του Νεμτσόφ ήταν ένα «αποτρόπαιο έγκλημα» και πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται της έρευνας που διεξάγεται για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Γενεύη, για το μέλλον της Ουκρανίας και τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ. Η συνάντηση άρχισε μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης του ΟΗΕ, της ένατης που συντάσσεται για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, που κάνει λόγο για περισσότερους από 6.000 νεκρούς από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου, τον Απρίλιο του 2014. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC ότι πρέπει να διεξαχθεί «ενδελεχής και διαφανής έρευνα» για τη δολοφονία αυτή.

Στο μεταξύ, η Ντουρίτσκαγια, η οποία είπε ότι διαμένει «στο διαμέρισμα ενός φίλου στη Μόσχα», παραδέχθηκε πως βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση» και πως «αισθάνεται άσχημα». Αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις σχετικά με τη δολοφονία: «Δεν σκέπτομαι τίποτε (…) Δεν ξέρω ποιος το έκανε» είπε. «Δεν ξέρω πώς πλησίασε ο δολοφόνος, ήταν πίσω μου», πρόσθεσε. «Θέλω να γυρίσω σπίτι, στη μητέρα μου, αλλά είμαι υπό προστασία και δεν μου επιτρέπουν να βγω».

«Εχω το δικαίωμα να φύγω από τη Ρωσία, δεν είμαι ύποπτη. Είμαι μάρτυρας κι έδωσα όλες τις πληροφορίες που είχα, έκανα τα πάντα για να βοηθήσω στην έρευνα», διαβεβαίωσε. Απαντώντας σε ερωτήσεις στην ουκρανική τηλεόραση, η μητέρα της, Ινα, είπε πως φοβάται για την ασφάλεια της κόρης της. «Πιστεύω πως θέλουν να την παγιδεύσουν, να την παρουσιάσουν ως ένοχη» είπε σε συνέντευξή της στο κανάλι 1+1. Η Ινα Ντουρίτσκαγια υποστηρίζει πως οι Ρώσοι ερευνητές θέλουν να συνδέσουν τον φόνο του Μπόρις Νεμτσόφ με την ουκρανική κρίση, καθώς ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός είχε καταγγείλει μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του την επίθεση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ουκρανία. «Καλώ τον Ουκρανό πρόεδρο και το υπουργείο Εξωτερικών να βοηθήσουν να επιστρέψει η κόρη μου στο σπίτι. Είναι αθώα» δήλωσε η Ντουρίτσκαγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή