Στον δρόμο για τη Μοσούλη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μεγάλη επιχείρηση Ιρακινών, Ιρανών και Αμερικανών για την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ από το «Ισλαμικό Κράτος» ξεκίνησε χθες, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση της ελεγχόμενης από τους τζιχαντιστές Μοσούλης του Βορείου Ιράκ. Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Συρία, οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν 19 από τους 220 Ασσύριους που αιχμαλώτισαν την περασμένη εβδομάδα, αφού εισέπραξαν λύτρα, τα οποία ονόμασαν «τζιζίγια» (ειδικό φόρο μη μουσουλμάνων).

Στην επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ λαμβάνουν μέρος περίπου 30.000 άνδρες από τον ιρακινό στρατό, την ιρακινή αστυνομία, σιιτικές πολιτοφυλακές και φιλοκυβερνητικές σουνιτικές φυλές, με αεροπορική κάλυψη. Από τα πρώτα επίσημα ανακοινωθέντα δεν έγινε σαφές αν η αεροπορική κάλυψη προερχόταν από αμερικανικά ή ιρανικά αεροσκάφη. Η επιχείρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες, οι οποίες απέτυχαν.

Σύμφωνα με ιρακινά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής του επίλεκτου σώματος Αλ Κουντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, βρίσκεται στην ιρακινή επαρχία Σαλαχεντίν, προκειμένου να βοηθήσει στον συντονισμό των επιχειρήσεων. Η επιχείρηση αναγγέλθηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι το βράδυ της Κυριακής και ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο Αμπάντι προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να μη στοχεύσουν τους αμάχους, καθώς υπάρχει έντονος φόβος για αιματηρά αντίποινα. Ο διοικητής των «δυνάμεων λαϊκής κινητοποίησης» πολιτοφυλακής, με σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις, Χάντι αλ Αμέρι, είχε προτρέψει, το Σάββατο, τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Τικρίτ εντός 48 ωρών. Ο Αμέρι παρουσίασε τη μάχη ως «εκδίκηση για τη Σπάιχερ», τη στρατιωτική βάση κοντά στο Τικρίτ, από την οποία το «Ισλαμικό Κράτος» απήγαγε το καλοκαίρι εκατοντάδες σιίτες νεοσύλλεκτους, τους οποίους εν συνεχεία εκτέλεσε.

Η σουνιτική πόλη Τικρίτ, πατρίδα του Σαντάμ Χουσεΐν, υποστήριξε τα τελευταία χρόνια τους τζιχαντιστές, ενώ κάποιες από τις σουνιτικές φυλές της περιοχής κατηγορούνται για ευθεία ανάμειξη στη σφαγή της βάσης Σπάιχερ. Ο πρόεδρος Αμπάντι κάλεσε τους πολίτες να απομονώσουν τους τζιχαντιστές, που έχουν υποστεί σειρά απωλειών μετά την ενίσχυση του μετώπου εναντίον τους. «Καλώ όλους αυτούς που παραπλανήθηκαν κι έκαναν λάθη στο παρελθόν να αφήσουν σήμερα τα όπλα» είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Βίντεο με εκτελέσεις

Οι τζιχαντιστές απάντησαν δημοσιεύοντας βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται να εκτελούν τέσσερις άνδρες που προέρχονται από τοπική φυλή που έχει στραφεί εναντίον τους, καθώς και φωτογραφίες με χθεσινή ημερομηνία, που δείχνουν τζιχαντιστές να φρουρούν τις εισόδους του Τικρίτ και του Αλ Αλάμ. Ο αναλυτής του ινστιτούτου ΑΚΕ, Τζον Ντρέικ, είπε ότι η επιχείρηση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από την προηγούμενη, αν και «θα είναι πολύ δύσκολη».

Εν τω μεταξύ, στη Συρία, οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας έπεσαν, χθες, στο κενό. Οι τζιχαντιστές και άλλοι αντάρτες που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι απέρριψαν την εκεχειρία που πρότεινε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Σταφάν ντε Μιζούρα, ζητώντας συνολική λύση. Οι τζιχαντιστές, την περασμένη εβδομάδα, είχαν απαγάγει 220 Ασσύριους χριστιανούς στην επαρχία Χασάκα της Βόρειας Συρίας. Οπως ανακοίνωσε το Ασσυριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 19 εξ αυτών απελευθερώθηκαν την Κυριακή, μετά από απόφαση «ισλαμικού δικαστηρίου» και αφού κατέβαλαν χρηματικό ποσό. Δεν έγινε γνωστό το ύψος του ποσού, αν και τον Νοέμβριο η «τζιζίγια» που κατέβαλαν Ασσύριοι για την απελευθέρωσή τους ανερχόταν σε 1.700 δολάρια ανά άτομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή