Στις 23 Μαρτίου ξανά η δίκη για το Βατοπέδι

Στις 23 Μαρτίου ξανά η δίκη για το Βατοπέδι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αίθουσα όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ξεκίνησε χθες η δίκη για την πολυσυζητημένη υπόθεση Βατοπεδίου, με δεκάδες μητροπολίτες, ιερείς και μοναχούς να έχουν προσέλθει για να παρακολουθήσουν τη δικαστική διαδικασία.

Στο εδώλιο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και άλλα 12 άτομα, κυρίως στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, όλοι κατηγορούμενοι για τις ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου της λίμνης Βιστωνίδας που ανήκε στη Μονή Βατοπεδίου. Η στενότητα της δικαστικής αίθουσας οδήγησε το δικαστήριο σε διακοπή της δίκης για τις 23/3 προκειμένου να εξασφαλιστεί άλλη αίθουσα.

Το Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, διεκδικώντας αποζημίωση τόσο για ηθική βλάβη όσο και τη ζημία που διατείνεται ότι υπέστη από τις ανταλλαγές των ακινήτων του με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης ήδη έχουν κατατεθεί 28 αγωγές σε διάφορα Πρωτοδικεία της χώρας και μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις που δικαιώνουν τη μονή, όμως καμία από αυτές δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Κατά το κατηγορητήριο, η αξία των ακινήτων που αντάλλαξε το Δημόσιο ανέρχεται σε 69,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνήγοροι του Δημοσίου χθες έκαναν λόγο για πραγματικές αξίες που φθάνουν τα 234 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Μονής Βατοπεδίου θα προσέλθουν να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισής της εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και άλλα), όπως και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή