Ντάισελμπλουμ: Ξεκινήστε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Ξεκινήστε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι να ξεκινήσουν το πρόγραμμα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί πρόοδο και όχι απλά πρόθεση».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης ανησυχούν για τον κίνδυνο η Αθήνα να μην έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των χρεών της, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου ακόμα και μετά την τετράμηνη παράταση που εξασφαλίστηκε.

Ακόμα κι έτσι, δε θα υπάρξει εκταμίευση ρευστού μέχρι να πραγματοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, μια διαδικασία που πολλοί εκτιμούν πως θα είναι χρονοβόρα. Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν πως η Αθήνα ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οφειλές της ακόμα και τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν τα χρήματα που θα πρέπει να εκταμιευθούν τον Μάρτιο, προκειμένου να πληρωθεί -μεταξύ άλλων- και η δόση του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν ασπάστηκε το αίτημα της Ελλάδας να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αντιπροτείνοντας ένα πακέτο διάσωσης το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις.

«Αν ξοδέψουμε δύο μήνες σε συζητήσεις και δεν κάνουμε τίποτα άλλο, στα τέλη του Απρίλη θα έχουν εμφανιστεί τεράστια προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά την προσφορά του, αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τονίζουν πως υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η Αθήνα έχει την πρόθεση να δεχτεί τέτοιους όρους. Μάλιστα, τονίζεται πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για το τελικό πλάνο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν η χώρα μας ξεκινήσει να λαμβάνει χρήματα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν πως η Αθήνα έχει ακόμα θέματα να λύσει. Ένας εξ' αυτών μάλιστα έκανε λόγο για επαφές κυβερνητικών στελεχών με δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Μάλιστα δεν έλειψε και η κινδυνολογία, αφού οι FT αναφέρουν πως υπήρχε ένδειξη πισωγυρίσματος στις συμφωνίες, η οποία τελικά αποφεύχθηκε.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε πως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όσον αφορά τις  πληρωμές των ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, πως δηλαδή οι πιστωτές θα πρέπει να ξεπληρωθούν στο ακέραιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή