Συζήτηση, αλλά όχι ψηφοφορία

Συζήτηση, αλλά όχι ψηφοφορία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή,αλλά για συζήτηση και όχι προς ψήφιση, φέρνει η κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε με τους εταίρους, εξισορροπώντας ανάμεσα στην πίεση της αντιπολίτευσης για ενημέρωση και συζήτηση αφενός και αφετέρου, στην αποφυγή μιας ψηφοφορίας που θα μπορούσε να καταγράψει απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Την ίδια στιγμή, κι ενώ η χρηματοδοτική πίεση μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται, η κυβέρνηση σπεύδει σε όλους τους τόνους να απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα συνοδευθεί με όρους από τους εταίρους για την υλοποίηση μέτρων που θα παραπέμπουν σε συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και, παράλληλα, εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να περάσουν τον κάβο των υποχρεώσεων του Μαρτίου, συγκεντρώνοντας τα αναγκαία κεφάλαια.

Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και από το Μαξίμου έσπευσαν χθες να θέσουν τέλος στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ανάγκη κύρωσης ή όχι της συμφωνίας από τη Βουλή. Οπως ανέφεραν, δεν έχει υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση, αλλά επεκτάθηκε απλώς η ημερομηνία λήξης της προϋπάρχουσας και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμιά διεθνής απαίτηση κύρωσής της. Προς ενίσχυση της άποψης αυτής επικαλούνται σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η κυβέρνηση, μάλιστα, φρόντισε να υποδείξει ως διόλου αθώες τις όποιες αναφορές σε ανάγκη κύρωσης της συμφωνίας, λέγοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση».

Από το Μαξίμου διευκρίνισαν ότι η νέα δανειακή σύμβαση που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους τον Ιούνιο θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή. Μάλιστα, ανέφεραν ότι αυτή η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα αφορά ένα νέο δάνειο, παρά την επαναλαμβανόμενη εκτίμηση εκπροσώπων εταίρων και δανειστών ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επιδίωξη είναι μια δανειακή σύμβαση που θα αφορά την αποπληρωμή των δανείων που ήδη έχει λάβει η χώρα, με τροποποιημένους, ωστόσο, όρους, που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση κεφαλαίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξη στην «Κ» της Κυριακής, ότι ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης θα μπορούσε να συζητηθεί εάν συνοδεύεται από αντιυφεσιακό και αντιμνημονιακό πρόγραμμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος Κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, επανέλαβε χθες με άρθρο στον Guardian την άποψή του ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λιτότητα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεσμευθεί από το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή