Στο -0,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Στο -0,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μικρή βελτίωση του Φεβρουαρίου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε αρνητικός, η μεταποίηση επεκτάθηκε με αργό ρυθμό και η ανεργία αν και μειώθηκε, εξακολουθεί να βρίσκεται στο 11,2%, στοιχεία που φανερώνουν πόσο αδύναμη εξακολουθεί να είναι η οικονομία.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για μικρή βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε και οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,6%, ωστόσο και πάλι η τιμή του πληθωρισμού απέχει πάρα πολύ από τον στόχο του «κοντά αλλά κάτω από 2%» που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πόσο προβληματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη και πόσο αδύναμη η ζήτηση φαίνεται ακόμη καλύτερα από τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό (δεν υπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) που παρέμεινε σταθερά στο 0,6%. «Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ελαφρώς αρνητικός στη διάρκεια των επόμενων μηνών προτού ανακάμψει και επανέλθει σε θετικές τιμές γύρω στα μέσα του έτους» σχολίασε στο Reuters η κ. Γκιζέμ Καρά, οικονομολόγος της BNP Paribas. Σύμφωνα με την Eurostat η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας κατά 7,9% σε ετήσια βάση και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατά 0,2% έπαιξε τον βασικό ρόλο για την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 0,4%. Οι πλέον αισιόδοξοι εξ αυτών θεωρούν πως η οικονομία της Ευρωζώνης πλησιάζει σε σημείο καμπής και ότι περιορίζεται η απειλή για στασιμότητα της οικονομίας και αποπληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο με τον ίδιο ρυθμό που είχε επεκταθεί και τον Ιανουάριο χάρη στην εξασθένηση του ευρώ, η οποία καθιστά ανταγωνιστικότερες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων παραγγελιών της εταιρείας Markit. Επιπλέον τα εργοστάσια αναγκάζονται να μειώνουν συνεχώς τις τιμές τους στην προσπάθειά τους να πουλήσουν τα προϊόντα τους. «Ο μεταποιητικός τομέας μόλις και μετά βίας επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας την αδύναμη κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται», εξηγεί ο κ. Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Παρ’ όλα αυτά κάτω από την απογοητευτική τιμή (του δείκτη μεταποίησης) διαφορετικά τμήματα του τομέα κινούνται με πολύ διαφορετική ταχύτητα που ποικίλλει από την εκρηκτική άνοδο (Ιρλανδία) μέχρι τη συρρίκνωση (Γαλλία)», προσθέτει ο κ. Γουίλιαμσον. Ο δείκτης της μεταποίησης ανήλθε στην Ιρλανδία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ενώ στη Γαλλία συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και στη Γερμανία επεκτάθηκε με αργό ρυθμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Η δε ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% στο 11,2%, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 18 εκατομμύρια 59 χιλιάδες ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή