Ντε Γκίντος: Συζητάμε νέο πρόγραμμα ύψους 30 – 50 δισ.

Ντε Γκίντος: Συζητάμε νέο πρόγραμμα ύψους 30 – 50 δισ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα στήριξης ύψους 30-50 δισ. για την Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο κρατών – μελών της Ευρωζώνης, αποκάλυψε χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος, υποστηρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, η εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ διέψευσε τα παραπάνω λέγοντας ότι «δεν συζητάμε τρίτο πακέτο διάσωσης». Στο καθιερωμένο έγγραφο που έστειλε χθες κ. Ντάισελμπουμ στην ολλανδική Βουλή πριν από το Eurogroup αναφέρει ότι θα υπάρξει αποστολή αξιολόγησης των Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, η οποία θα αποφασίσει κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε να καταβληθεί και η δόση, μια διαδικασία που συνέβαινε μέχρι τώρα και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί. Η λίστα που κατέθεσε η Ελλάδα είναι ένα «σημείο εκκίνησης», λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ και τώρα είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους θεσμούς για να καταλήξει σε μία μορφή τροποποιημένης συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις ανησυχίες τους για τις δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, που τις κατηγόρησε ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της Ελλάδας για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους. Μαδρίτη και Λισσαβώνα ζήτησαν την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως τώρα «πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε ότι η ψήφιση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος από τη γερμανική Βουλή πρέπει να αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσουν τις διαφορές μεταξύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (ΜFFA) και του Μνημονίου (MOU) οι επιτελείς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF/ESM) αποφάσισαν να τις καταγράψουν ώστε να μην υπάρχουν απορίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο συμφωνίες είναι αλληλένδετες, καθώς μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υπέγραψε την Κύρια Σύμβαση (MFFA), αλλά η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας υπό την Κύρια Σύμβαση γίνεται μόνο αν η Ελλάδα συμμορφωθεί με τις πολιτικές και τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ σε συνεργασία με την Ελλάδα. «Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, η οποία αξιολογείται από τους θεσμούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Μνημόνιο είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιείται κάθε φορά όταν πραγματοποιείται αξιολόγηση, αντανακλώντας και τις προσαρμοσμένες ανάγκες και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Το Μνημόνιο (σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση) δεν έπρεπε να επεκταθεί, καθώς δεν περιλαμβάνει ημερομηνία ολοκλήρωσής του», ξεκαθαρίζουν οι εκπρόσωποι του ΕSM. Κυβερνητικοί κύκλοι αντέδρασαν στο σχετικό έγγραφο με ειρωνικό τόνο, λέγοντας ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν έπειτα από τρία Eurogroup, καθώς στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή