Με ασάφειες το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Με ασάφειες το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ασάφειες και παραλείψεις, που δημιουργούν σύγχυση σε χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους σε μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να «κοστολογηθεί» το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί σήμερα, στη Βουλή.

Το κείμενο προς ΓΛΚ

Η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η επιδότηση ενοικίου, καθώς και η διανομή κουπονιών για σίτιση προβλέπονται στο κείμενο που κατατέθηκε στο ΓΛΚ, και στο οποίο πιθανότατα θα υπάρξουν διορθώσεις και αποσαφηνίσεις. Βασική προϋπόθεση για την παροχή είναι η διαβίωση σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς να προσδιορίζεται η έννοια. Αλλωστε, ο καθορισμός των απαιτούμενων περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, τα αναγκαία δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους, οι φορείς και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η μεγαλύτερη ασάφεια αφορά την επανασύνδεση και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στο κείμενο προβλέπεται ότι επανασυνδέονται στο δίκτυο και τους χορηγείται δωρεάν ρεύμα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο και τους έχει κοπεί το ρεύμα. Καθώς η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο «προστατεύει» τα νοικοκυριά από τη διακοπή της παροχής ρεύματος, πρέπει να διευκρινιστεί ποιους αφορά η επανασύνδεση του ρεύματος και τι θα γίνει με τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 kwh τον μήνα έως το τέλος του 2015, αλλά και διαγραφή οφειλών, που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Η παροχή επιδόματος ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι για νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους. Η παροχή θα χορηγείται για το 2015 με πιθανότητα ανανέωσης και το 2016, απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, θα κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Απαιτείται η θεώρηση του μισθωτηρίου συμβολαίου και η φορολογική ενημερότητα των ιδιοκτητών. Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την επιδότηση σίτισης για το 2015 σε έως 300.000 φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων και θα παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης. Με άλλες διατάξεις παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή