EFSF: Αλληλένδετα έγγραφα δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο – τι απαντά το Μαξίμου

EFSF: Αλληλένδετα έγγραφα δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο – τι απαντά το Μαξίμου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα Μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε απάντηση της τοποθέτησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο χαρακτηρίζει αλληλένδετα έγγραφα την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και το Μνημόνιο (MoU).

Οπως υπογραμμίζει σε επεξηγηματική ανακοίνωσή του το Ταμείο, το Μνημόνιο – σε αντίθεση με τη δανειακή σύμβαση – δεν χρειαζόταν να παραταθεί καθότι δεν έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης.

«Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο έγγραφο, όμως συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση. Καμία εκταμίευση (δόσης στήριξης) δεν είναι δυνατό να γίνει χωρίς συμμόρφωση με το Μνημόνιο, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο EFSF. Τονίζει μάλιστα πως η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω της δανειακής σύμβασης είχε ως προϋπόθεση την υλοποίηση των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

«Το Μνημόνιο, σε αντίθεση με τη δανειακή σύμβαση, δε χρειαζόταν να επεκταθεί, επειδή δεν έχει ημερομηνία λήξης», συμπληρώνει ο EFSF.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε και επίσημα την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προς τη χώρα μας. «Η Κύρια Σύμβαση της Ελλάδας εξέπνευσε αρχικά στις 31/12/14. Ωστόσο στις 19/12/14 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την τεχνική επέκτασή του ως τις 28/2/15. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την περαιτέρω επέκταση της Κύριας Σύμβασης κατά 4 μήνες, έως τις 31 Ιουνίου 2015», αναφέρει το Ταμείο.

«Tα Μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» σχολίασαν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές σε απάντηση της τοποθέτησης από τον EFSF.  «Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία».

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή