Ευθύνες στη Gazprom επιρρίπτει η Naftogaz για την προμήθεια φυσικού αερίου

Ευθύνες στη Gazprom επιρρίπτει η Naftogaz για την προμήθεια φυσικού αερίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, Naftogaz ανακοίνωσε ότι η ρωσική Gazprom παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει τους συμφωνημένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση όρους της χειμερινής προμήθειας φυσικού αερίου, ενόψει των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.

«Τον Φεβρουάριο, η συμφωνία αυτή παραβιάστηκε από τη ρωσική πλευρά. (Οι ποσότητες) αερίου για τις οποίες είχαμε πληρώσει εκ των προτέρων δεν παραδόθηκαν στο σύνολό τους τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία συνεχίζει να παραβιάζεται και αυτόν το μήνα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Αντρέι Κομπόλεφ. «Αυτή η παραβίαση πρέπει να αντισταθμίζεται από την αύξηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την ΕΕ», είπε ο Κομπόλεφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Ενέργειας της Ουκρανίας και της Ρωσίας για συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τις δυο πλευρές να έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση. Η Naftogaz ανέφερε ότι η εφαρμογή της χειμερινής συμφωνίας καθώς και μια προκαταρκτική συζήτηση για την καλοκαιρινή συμφωνία θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Κίεβο τον περασμένο Ιούνιο και την επανέλαβε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο εξ αιτίας της διαμάχης για τις ενεργειακές τιμές αλλά και για τα οφειλόμενα από τους Ουκρανούς. Αυτή η διαφορά μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου προκάλεσε την τρίτη ενεργειακή κρίση μεταξύ Μόσχας και Ουκρανίας μέσα σε μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τη χειμερινή συμφωνία, το Κίεβο πρέπει να προπληρώσει τις ποσότητες του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η Gazprom προειδοποίησε δε την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ουκρανία πρέπει να προπληρώσει και για τις μελλοντικές παραδόσεις που αφορούν τον Μάρτιο, ειδάλλως θα διακόψει εκ νέου την παροχή.

Η Naftogaz ανακοίνωσε πάντως την Παρασκευή ότι απέστειλε μια μικρή προκαταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, για «να κατευνάσει τις ανησυχίες των ευρωπαίων συναδέλφων μας» που φοβούνται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή