3 Ελληνες μεγιστάνες στους 1.000 πρώτους της λίστας Forbes

3 Ελληνες μεγιστάνες στους 1.000 πρώτους της λίστας Forbes

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις είναι οι πλουσιότεροι Ελληνες στον κόσμο, οι οποίοι εμφανίζονται στον φετινό κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Πρόκειται για τους Φίλιππο Νιάρχο (737η θέση από 687η πέρυσι), Σπύρο Λάτση (782η θέση από 506η) και Αριστοτέλη Μυστακίδη (894η θέση από 687η). Ο 61χρονος Φίλιππος Νιάρχος, γιος του Σταύρου Νιάρχου, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων συλλεκτών έργων τέχνης του κόσμου με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια. Η συλλογή του θεωρείται πως υπερβαίνει σε αξία το 1 δισ. δολάρια, ενώ πριν από λίγα χρόνια διέθεσε περίπου 72 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το διάσημο έργο του Αντι Γουόρχολ «Green car crash». Ακολουθεί ο Σπύρος Λάτσης με 2,4 δισ. δολάρια, με δραστηριότητες στη ναυτιλία και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, και μετά ως τρίτος πλουσιότερος Ελληνας εμφανίζεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως σε εξορυκτικούς ομίλους, με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια.

Forbes 2015

Συνολικά στον κατάλογο περιλαμβάνονται 1.826 δισεκατομμυριούχοι. Εξ αυτών σχεδόν το ένα πέμπτο (290) είναι νεοεισερχόμενοι, με τους 71 από αυτούς να προέρχονται από την Κίνα. Μόνο 230 κληρονόμησαν τα πλούτη τους, 405 κληρονόμησαν ένα μέρος, ενώ οι υπόλοιποι 1.191 είναι αυτοδημιούργητοι. Ο πλούτος όλων ανέρχεται σε 7,05 τρισ. δολάρια έναντι 6,4 τρισ. δολαρίων το 2014. Επιπλέον, φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των νεότερης ηλικίας πλουσίων, καθώς 46 από αυτούς δεν έχουν φθάσει ακόμη τα σαράντα τους χρόνια. Ο δε μέσος όρος της περιουσίας τους μειώθηκε κατά 60 εκατομμύρια από το 2014, στα 3,86 δισ. δολάρια.

O ιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία του πλούτου, διατηρώντας τον τίτλο αυτόν τα 16 από τα τελευταία 21 χρόνια. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,2 δισ. δολάρια το 2014 στα 79,2 δισ. δολάρια, ανεξαρτήτως του ότι έκανε δωρεά 1,5 δισ. δολαρίων στο Bill and Melinda Gates Foundation, που ίδρυσαν εκείνος και η γυναίκα του κι έχει ανθρωπιστική δράση. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε ο Μεξικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Κάρλος Σλιμ, ενώ ο αειθαλής επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ανέκτησε την τρίτη θέση από τον πλουσιότερο Ισπανό και «μπαμπά» της Zara, Αμάνθιο Ορτέγα. Ο Γουόρεν Μπάφετ έγινε ακόμη πλουσιότερος κατά 14,5 δισ. δολάρια και αποκόμισε τα υψηλότερη κέρδη μεταξύ των συμμετεχόντων στη λίστα. Η περιουσία του ανέρχεται σε 72,7 δισ. δολάρια, χάρις στην ανοδική πορεία της τιμής της μετοχής του ομίλου συμμετοχών, που διατηρεί, του Berkshire Hathaway.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρωτοστατεί στο «κίνημα των νέων δισεκατομμυριούχων», όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, ενώ ο νεότερος όλων είναι ο συνιδρυτής της εφαρμογής Snapchat, Ιβαν Σπίγκελ. H νεότερη αυτοδημιούργητη μεταξύ των γυναικών δισεκατομμυριούχων είναι η Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία ίδρυσε την εταιρεία καινοτομικών εξετάσεων αίματος Theranoς. Σε επίπεδο πολιτειών των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια διαθέτει 131 δισεκατομμυριούχους, πολύ περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – εκτός της Κίνας και των ΗΠΑ. Οι 23 εξ αυτών εμφανίζονται πρώτη φορά στον κατάλογο Forbes. Τέσσερις Κινέζοι, μεταξύ αυτών ο Tζακ Μα της Alibaba, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους με τα υψηλότερα κέρδη και ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τους νεοεισερχόμενους υπάρχουν και όσοι… εξαφανίστηκαν. Εκατόν τριάντα οκτώ πάμπλουτοι δεν υπάρχουν στη φετινή κατάταξη, όπως ο σχεδιαστής μόδας Μάικλ Κορς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και πολλοί Ρώσοι μεγιστάνες. Η Γουατεμάλα είχε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία τον πρώτο της δισεκατομμυριούχο, ενώ επανέκαμψε στην κατάταξη η Ισλανδία. Είχε απουσιάσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης επί πέντε χρόνια και φέτος εμφανίζεται στον κατάλογο Forbes με τον Τορ Μπιόργκολφσον: είχε δημιουργήσει περιουσία 4 δισ. δολαρίων πριν από τα 40 του, την έχασε μέσα σε 12 μήνες, το 2008, και έκτοτε την ανέκτησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή