Εξετάζεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ

Εξετάζεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πακέτο κοστολογημένων μέτρων για να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί η απόλυτη σύγχυση στο εσωτερικό με τα διάφορα σενάρια που παρουσιάζουν οι υπουργοί για φορολογικά ζητήματα.

Χθες, στο υπουργείο πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις τόσο για τα φορολογικά μέτρα και το χρηματοδοτικό κενό, ενώ στην τελευταία συνάντηση στην οποία μετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης, ποσοτικοποιήθηκαν τα μέτρα που θα παρουσιασθούν από τον κ. Βαρουφάκη, ενώ θα υπάρξει και μία δεύτερη λίστα με μη κοστολογημένα μέτρα. Πάντως, η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης σε θέματα που άπτονται της φορολογίας δεν φαίνεται να καταλαγιάζει.

ΦΠΑ, έκτακτοι φόροι, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.ά. βρίσκονται καθημερινά στην επικαιρότητα με τους υπουργούς και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να διατυπώνουν θέσεις, απόψεις, φιλοσοφίες και ασάφειες.

Μετά τις δηλώσεις για αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιο «αδιάφορο προϊόν», την αύξηση του ΦΠΑ σε τσιγάρα και ποτά και τυχερά παιχνίδια που διαψεύστηκε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, διατυπώθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη η θέση για μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 15-16% από 23% που είναι σήμερα με ταυτόχρονη αύξηση του χαμηλού συντελεστή. Εφόσον, τα σενάρια αυτά προχωρήσουν, θα αυξηθούν οι τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα φάρμακα κ.λπ. ενώ θα μειωθούν οι τιμές στα αυτοκίνητα, στα ρούχα και στα υποδήματα.

Ουσιαστικά, το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο στο σχέδιο του ΔΝΤ το οποίο ήθελε την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών (στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM) τόνισε ότι: «το 23% ΦΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλό και έχουμε ένα πολύ μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ τον οποίο τον πληρώνουν σχετικά λίγοι, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα… Η κατεύθυνση στην οποία θα ήθελα να προχωρήσουμε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% περίπου στο 15-16% και τότε να μπορέσουμε να ακυρώσουμε πολλές από τις εξαιρέσεις και γενικότερα να υπάρξει μια σύγκλιση αλλά όχι προς τα πάνω… Δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ένας, μπορεί να υπάρξουν δύο αλλά τουλάχιστον να υπάρξει μια σύγκλιση και από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω. Εκτός από κάποια αγαθά για παράδειγμα όπως τα βιβλία και ο Τύπος που είναι εντελώς διαφορετικά αγαθά, είναι λειτουργήματα και αποτελούν κοινωνικά αγαθά που θα πρέπει να τα δούμε διαφορετικά. Αυτά που λέω μην αρχίσουμε και να ερμηνεύουμε ως εξαγγελίες μοιράζομαι μαζί σας τη φιλοσοφία μου».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ανωτέρω και εφόσον αποφασισθεί η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ τα περισσότερα προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης θα φορολογούνται με συντελεστή 15% ή 16%, από 13% σήμερα. Επίσης, η εξέλιξη αυτή πιθανόν να οδηγήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα:

1. Ενδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται στον συντελεστή 23%. Εάν υιοθετηθεί ένας ή δύο συντελεστές τα ανωτέρω προϊόντα θα φορολογούνται με συντελεστή 15-16%.

2. Νησιά Αιγαίου. Οι συντελεστές από 6,5%-13%-23% είναι μειωμένοι κατά 30% και έχουν διαμορφωθεί στο 5%-9%-16%. Το καθεστώς θα καταργηθεί και θα εφαρμοσθούν ο ένας ή δύο συντελεστές που θα θεσπιστούν.

3. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Εάν θεσπιστούν δύο συντελεστές, στα ανωτέρω θα εφαρμοσθεί ο χαμηλότερος από τους δύο συντελεστές.

4. Στον χαμηλό συντελεστή 13% εντάσσονται τα: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά.

Τα προϊόντα αυτά θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή 15-16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή