BBC: «Ναι» στην αλλαγή χρηματοδότησής του

BBC: «Ναι» στην αλλαγή χρηματοδότησής του

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το BBC θα στηρίξει την πρόταση για μία εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του κρατικού ομίλου ραδιοτηλεόρασης στη Βρετανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή ενός καθολικού ανταποδοτικού τέλους, ακόμη και σε νοικοκυριά που δεν διαθέτουν τηλεόραση.

Σε ομιλία του στο προσωπικό της επιχείρησης, ο επικεφαλής του BBC, Τόνι Χολ, αναμενόταν χθες να ανακοινώσει τη συναίνεσή του στην εισαγωγή του προαναφερθέντος τέλους. Οπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Independent, την περασμένη εβδομάδα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού πρότεινε να αντικατασταθεί η ετήσια άδεια ύψους 145 στερλινών από ένα τέλος γερμανικού τύπου που θα καταβάλλεται από όλα τα νοικοκυριά. Η αλλαγή θα επιτρέψει στο BBC να συγκεντρώσει κονδύλια από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά, που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δέκτες, αλλά παρακολουθούν μόνο προγράμματα on-demand μέσω κάποιας πλατφόρμας όπως το BBC iPlayer. Εξηγώντας τη στάση του BBC, ο λόρδος Χολ είπε: «Ανέκαθεν υποστηρίζαμε πως το σύστημα χρηματοδότησης πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Καλωσορίζω την υιοθέτηση της πρότασής μας από την αρμόδια επιτροπή, ώστε να πληρώνουν ακόμη κι εκείνοι που δεν βλέπουν ζωντανό πρόγραμμα».

Το σύστημα εισήχθη το 2013 στη Γερμανία και καθιστά περιττή τη δίωξη και παραπομπή όσων αποφεύγουν να καταβάλλουν την τηλεοπτική άδεια. Στη Γερμανία το τέλος έχει οριστεί στα 215 ευρώ και συγκεντρώνεται σε μηνιαίες δόσεις. Πάντως, οι βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι το νέο τέλος δεν θα μπορούσε να θεσπιστεί στη χώρα τους πριν από το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή