Κλείνει ο κύκλος των συλλήψεων για τον «Γοργοπόταμο»

Κλείνει ο κύκλος των συλλήψεων για τον «Γοργοπόταμο»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος και κατά τα φαινόμενα τελευταίος κύκλος συλλήψεων για το σχέδιο απόδρασης των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό άνοιξε το περασμένο Σάββατο. Στο σπίτι του στο Γαλάτσι συνελήφθη 39χρονος με κωδικό όνομα «Ιάσονας», στον οποίο η Αντιτρομοκρατική αποδίδει ενεργό ρόλο στην οργάνωση. Από το διαμέρισμά του κατασχέθηκαν κινητά και ένας φορητός υπολογιστής. Στο σπίτι του στον Αγ. Δημήτριο, αντίστοιχα, συνελήφθη 32χρονος στον οποίο η Αντιτρομοκρατική αποδίδει ρόλο κούριερ. Φέρεται να παρέδωσε στην Αγγελική Σπυροπούλου σάκο με κινητά τηλέφωνα και σκοπευτικά λέιζερ που θα χρησιμοποιόταν στο σχέδιο απόδρασης. Ρόλο μεσάζοντος αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. και σε 36χρονη υπάλληλο σούπερ μάρκετ, η οποία συνελήφθη την Κυριακή. Φέρεται να παρέδωσε χρηματικό ποσό στη Σπυροπούλου. Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε τους τρεις συλληφθέντες από αναφορές που υπάρχουν σε επιστολές που αντάλλασσαν τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» με τους ασύλληπτους μέχρι πρότινος συνεργούς τους. Οι επιστολές (πιθανό δε και τα «κλειδιά» αποκρυπτογράφησής τους) βρέθηκαν σε laptop στη γιάφκα της Αναβύσσου.

Ειδικότερα, γενετικό αποτύπωμα του 39χρονου βρέθηκε σε δέμα – βόμβα που ταχυδρομήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στον πρόεδρο Εφετών κ. Δ. Μόκα, στη βόμβα που τοποθετήθηκε τον Απρίλιο του 2014 στη ΔΟΥ Κορυδαλλού και στο δέμα – βόμβα που εστάλη στο Α.Τ. Ιτέας. Περιγράφεται ως παλιό στέλεχος των «Πυρήνων», καθώς σε μία από τις κωδικοποιημένες επιστολές που αντάλλασσε με φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης φέρεται να γίνεται αναφορά σε παρακολούθηση στόχου που είχαν κάνει από κοινού με τον Χρ. Τσάκαλο, πριν από τη σύλληψη του τελευταίου, την άνοιξη του 2011. Επιπλέον, ο 39χρονος περιγράφεται ως το άτομο που δημιούργησε τον κώδικα κρυπτογράφησης των επιστολών, στις οποίες γίνεται αναφορά και στη «Σέχτα Επαναστατών».

Ο 32χρονος αντίστοιχα είναι φίλος στενού συγγενικού προσώπου του φυλακισμένου μέλους των «Πυρήνων» Γιώργου Πολυδώρου. Κατονομάζεται στις αποκρυπτογραφημένες επιστολές, στις οποίες μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για τη διεύθυνση κατοικίας του, το κουδούνι στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε στον Αγ. Δημήτριο, ακόμη και το τηλέφωνο επικοινωνίας του. Κατηγορείται ότι παρέλαβε, από πρόσωπο που δεν κατονομάζεται, σάκο με εξοπλισμό που θα χρησιμοποιόταν στο σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό, τον οποίο παρέδωσε στην 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου. Μέρος του εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα τα σκοπευτικά λέιζερ, εντοπίστηκαν στα κρησφύγετα σε Ανάβυσσο και Λουτράκι.

Η 36χρονη, τέλος, είναι υπάλληλος σούπερ μάρκετ στη Νίκαια και περιγράφεται ως φίλη της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., παρέλαβε από εκείνη χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ, το οποίο παρέδωσε στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου ύστερα από υπόδειξη του φυλακισμένου μέλους των «Πυρήνων» Χρήστου Τσάκαλου. Σχετική αναφορά υπάρχει στην κατασχεθείσα αλληλογραφία.

Ερωτηθείς σχετικά αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε στην «Κ» ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις διαφεύγουν τη σύλληψη ένα – δύο από «τα παιδιά της νύχτας», όπως οι φυλακισμένοι τρομοκράτες εμφανίζονται να αποκαλούν συνεργούς τους προερχόμενους από τη δεξαμενή των «ποινικών». Με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες το βράδυ τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας «μέχρι θανάτου» για να προστατέψουν, όπως γράφουν, «συγγενείς και φίλους ώστε να μη μπουν φυλακή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή