Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ άνοιξε έπειτα από 12 χρόνια

Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ άνοιξε έπειτα από 12 χρόνια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του, ως συνέπεια της αμερικανικής επέμβασης, το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ άνοιξε και πάλι. Η επαναλειτουργία του Μουσείου της Βαγδάτης θεωρείται κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς επισπεύσθηκε ως αντίδραση στις καταστροφές στο Μουσείο της Μοσούλης από μέλη του ISIS. Οι καταστροφές προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή, καθώς οι σκηνές διακινήθηκαν σε βίντεο από το ISIS.

Η «πληγή» στη Μοσούλη

Tα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ έγιναν το περασμένο Σάββατο με εκπροσώπηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος έδωσε όρκο ότι θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Αυτοί οι βάρβαροι, εγκληματίες τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν την κληρονομιά της ανθρωπότητας και τον πολιτισμό του Ιράκ» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. «Θα τους κυνηγήσουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίμα που χύθηκε στο Ιράκ αλλά και για την καταστροφή του πολιτισμού της χώρας μας». Η επιτροπή της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco έχει ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών του Ιράκ.

Οι αποτρόπαιες καταστροφές στα εκθέματα του Μουσείου της Μοσούλης πυροδότησαν την επαναλειτουργία του Μουσείου της Βαγδάτης, όπως δήλωσε επισήμως ο υφυπουργός Τουρισμού και υπουργός Αρχαιοτήτων, Κουαΐς Χουσεΐν Ρασίντ. «Τα γεγονότα στη Μοσούλη μας οδήγησαν στην επίσπευση των εργασιών γι’ αυτό και εγκαινιάζουμε το Μουσείο: ως αντίδραση στις συμμορίες του Daesh» (όπως είναι το ακρωνύμιο της αραβικής ονομασίας του ISIS).

Επιτέλους προσβάσιμο

Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ είναι η ιστορική κιβωτός της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 εκθέματα από τις συλλογές του περιήλθαν σε ένα «ασαφές καθεστώς» μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ένα τρίτο από αυτά τα εκθέματα έχουν βρεθεί και επιστραφεί. Οι συλλογές του Μουσείου παρακολουθούν την ιστορική διαδρομή 7.000 χρόνων και έχουν ως επίκεντρο την αρχαία κοιτίδα της Μεσοποταμίας ως λίκνο του σημερινού Ιράκ.

Επί καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, το Εθνικό Μουσείο δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο από απλούς επισκέπτες. Και γι’ αυτόν τον λόγο αποκαλείτο από ορισμένους «το μαγαζί του Σαντάμ». Μετά την αμερικανική επέμβαση και την κατάλυση του καθεστώτος, χιλιάδες εκθέματα λεηλατήθηκαν και ορισμένα βανδαλίστηκαν. Πολλά, όμως, από τα εκθέματα που έφυγαν λαθραία από το Ιράκ έχουν, εν τω μεταξύ, εντοπιστεί σε άλλες χώρες. Σήμερα, το Εθνικό Μουσείο έχει αναπληρώσει ένα ποσοστό των λεηλατημένων θησαυρών και λειτουργεί πλέον ως ένα μουσείο επισκέψιμο και ανοικτό στο ευρύ κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή