Κρίσιμη συνεδρίαση Κ.Ο. της Ν.Δ.

Κρίσιμη συνεδρίαση Κ.Ο. της Ν.Δ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο μετά την πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση με την κυβέρνηση, την Τετάρτη, για τη νέα συμφωνία με το Eurogroup κι ενώ το θρίλερ για την αποπληρωμή των οφειλών του Μαρτίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιείται, την Πέμπτη, η εξ αναβολής Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς παρουσιάζεται αμετακίνητος έναντι των στελεχών που, όχι επισήμως πάντως, θα ήθελαν να ανοίξει άμεσα ή έστω σε ορατό χρόνο διαδικασία αλλαγής σελίδας στο κόμμα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή έχει εντείνει τις προσωπικές του επαφές όχι μόνον με βουλευτές επιρροής του, που θα σηκώσουν το βάρος της αντίκρουσης της όποιας κριτικής, αλλά και με όσους θεωρούνται αμφιταλαντευόμενοι, είναι αυτός που με την εναρκτήρια ομιλία του προς την Κ.Ο., στις 14.00 της Πέμπτης, θα καθορίσει και το κλίμα της συζήτησης. Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να θέσει ο ίδιος, εξ αρχής, την Κ.Ο. προ των ευθυνών της, είτε προκαλώντας όσους επιθυμούν να τον αμφισβητήσουν είτε ζητώντας ο ίδιος την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Μένει να αποδειχθεί εάν, τελικά, θα επιλεγεί αυτή η τακτική, σενάριο που δεν εμφανιζόταν ως το πλέον πιθανόν. Επιπλέον, ουδείς εκ των βουλευτών εμφανίζεται αποφασισμένος να «δει» τα χαρτιά του κ. Σαμαρά.

Αντιθέτως, ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής επί του οποίου μοιάζουν να συγκλίνουν όλες οι «φυλές» του κόμματος είναι η προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η πλευρά της Συγγρού τάσσεται, μάλλον, προς μία λογική ελεγχόμενων αλλαγών σε δομές, διαδικασίες και πρόσωπα (σ.σ. ακόμη και του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά) στο κόμμα. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την πραγματοποίηση εθνικής συνδιάσκεψης, ως μέγιστη παραχώρηση. Ως εκ τούτου, η διελκυστίνδα της μεθαυριανής συνεδρίασης πιθανότατα δεν θα αφορά την ηγεσία του κόμματος, αλλά την έναρξη των προβλεπόμενων καταστατικών διαδικασιών, η κορύφωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει, βέβαια, στο ίδιο αποτέλεσμα. Εως τότε, όπως αναγνωρίζουν όλες οι πτέρυγες, θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα και, κυρίως, της ίδιας της χώρας.

Πέραν της συγκυρίας, ισχυρό όπλο του κ. Σαμαρά αποτελεί η δυνατότητα συντονισμού των βουλευτών επιρροής του, εν αντιθέσει με την πλευρά των επικριτών, αλλά και η στάση αποστασιοποίησης που τηρεί ο κ. Κώστας Καραμανλής, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και την εκ μέρους του αποδοχή όσων γίνονται. Με διάθεση, κατ’ αρχάς, να μην τοποθετηθεί στην Κ.Ο. προσέρχεται και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που χθες συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά, κρίνοντας ότι η δημόσια αντιπαράθεση σε αυτή τη συγκυρία θα πλήξει τη Ν.Δ. Στο παρασκήνιο οι τηλεφωνικές και διά ζώσης επαφές είναι συνεχείς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ προγραμματίζεται συνάντησή της με τον κ. Δένδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή