Σκληρές μάχες χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρές μάχες χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους χειρισμούς από την κυβέρνηση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε αποτυπώθηκαν γλαφυρά το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν ήταν μόνον οι τοποθετήσεις πολλών εκ των συνέδρων που αμφισβήτησαν την ορθότητα των κυβερνητικών χειρισμών και μίλησαν για πλήρη διάστασή τους από τις συνεδριακές αποφάσεις και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, αλλά και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για το ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας, που επιβεβαιώνουν την επιλογή να σταλούν σαφή προειδοποιητικά μηνύματα προς την κομματική ηγεσία για τις επιλογές της.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να στηρίξουν κριτικά τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της μαζικότητας του κόμματος και διεύρυνσης του μηχανισμού βάσης. Οι κινήσεις αυτές, βεβαίως, οι οποίες είχαν επιχειρηθεί και πριν από τις εκλογές, δεν γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από τις εσωκομματικά αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, που θεωρούν ότι εξελίσσεται μια διαδικασία περιθωριοποίησής τους και αυτός εκτιμάται ότι ήταν επίσης ένας ισχυρός λόγος για να θελήσουν να δείξουν τη δυναμική τους στις ψηφοφορίες που έγιναν. Συνοπτικά, η μάχη στην Κεντρική Επιτροπή ανέδειξε άτυπο νικητή τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξέλεξε τον γραμματέα της επιλογής του και πέρασε με μεγάλη άνεση το κείμενο συμπερασμάτων που έφερε η πλειοψηφία, χωρίς να ενταχθούν σε αυτό τροπολογίες, ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση έκανε αισθητή την παρουσία της.

102 ψήφοι σε σύνολο 199

Νέος γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο κ. Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος έλαβε, σε σύνολο 199 ψηφισάντων, 102 ψήφους. Ο υποψήφιος του Αριστερού Ρεύματος κ. Αλέκος Καλύβης έλαβε 64 ψήφους και μόλις μία ψήφο έλαβε ο Στέλιος Ελληνιάδης της ΚΟΕ, ενώ μετρήθηκαν και 32 λευκά ψηφοδέλτια. Το Αριστερό Ρεύμα έκανε αισθητή την παρουσία του και στην ψηφοφορία για το κείμενο συμπερασμάτων, με τροπολογία που κατέθεσε και η οποία στρεφόταν κατά της συμφωνίας με τους δανειστές και κατά της λίστας μεταρρυθμίσεων που εστάλη στο Eurogroup, ενώ επέκρινε τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται έπειτα από συνεννόηση με τα θεσμικά κομματικά όργανα. Η τροπολογία απορρίφθηκε, καθώς επί των παρόντων (απουσίαζαν τη στιγμή της ψηφοφορίας 36 μέλη της Κ.Ε.) έλαβε 68 θετικές ψήφους, ενώ 92 καταψήφισαν και μετρήθηκαν 5 λευκά.

Η νέα Π.Γ. αποτελείται από 11 μέλη, στα οποία προστίθενται στις συνεδριάσεις του οργάνου οι κ. Τσίπρας και Κορωνάκης. Η προεδρική πλειοψηφία εξασφάλισε 6 έδρες, η Αριστερή Πλατφόρμα 4 και μία έδρα κατέλαβε η ΚΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή