ΔΝΤ: Η χρηματοπιστωτική κρίση εξαφάνισε 30 εκατ. θέσεις εργασίας διεθνώς

ΔΝΤ: Η χρηματοπιστωτική κρίση εξαφάνισε 30 εκατ. θέσεις εργασίας διεθνώς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tριάντα εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στην παγκόσμια οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση μέχρι σήμερα, οι περισσότερες στις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, γράφει ο Πακάς Λουνγκάνι, σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην περιοδική έκδοση «Finance & Development» του διεθνούς οργανισμού. Πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη στην Ευρώπη όπου η ανεργία των νέων από 15 έως 24 ετών αντανακλά την υποτονική ανάπτυξη των οικονομιών, ιδιαίτερα, στον ευρωπαϊκό Νότο, συμπληρώνει η Ανγκάνα Μπανέρτζι, επίσης, στέλεχος του ΔΝΤ. Τονίζει δε πως η κατάλληλη φόρμουλα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η υιοθέτηση πολιτικών για την ενίσχυση της ζήτησης. Μέσα από την τόνωση της ζήτησης θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και έτσι οι εργοδότες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στα 18 εκατ. άτομα, όσο είναι ο πληθυσμός της Ολλανδίας. Τρία εκατ. των ανέργων αυτών είναι ηλικίας από 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, επισημαίνει η κ. Μπανέρτζι, το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε απόλυτα νούμερα, διότι πολλοί είναι εκείνοι που εξωθούνται μόνιμα από την αγορά εργασίας. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό της ανεργίας των νέων τείνει να αυξάνεται σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με τα άτομα άνω των 25 ετών. Ετσι το χάσμα ανάμεσα στην ανεργία των νέων και των ατόμων άνω των 25 ετών έχει διογκωθεί αισθητά. Απώτερος στόχος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και των έργων υποδομής που έχουν δρομολογηθεί από κυβερνήσεις είναι η τόνωση της ζήτησης. Απομένει να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών.

Από το 2010, ο αριθμός των ανέργων στην παγκόσμια οικονομία έφθασε τα 30 εκατ. άτομα, τα τρία τέταρτα των οποίων εντοπίζονται σε χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά από την Υφεση του ’30. Ο κ. Λουνγκάνι τονίζει πως αν και το ποσοστό της ανεργίας στην παγκόσμια οικονομία έχει υποχωρήσει στο 5,5% που ίσχυε προ κρίσης του 2007-09, στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει υποχωρήσει από 8,5% στο 7,5% με αργούς ρυθμούς.

Οσο έκπληξη και εάν προκαλεί λόγω του κύματος μεταναστών από τα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι μετανάστες ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένουν από το 1960 σταθερά στο 3% λόγω των γεωγραφικών, γραφειοκρατικών και πολιτισμικών εμποδίων που υπάρχουν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Καγκάρ Οζντεν της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οπότε ο ισχυρισμός ότι οι μετανάστες καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας εις βάρος των πολιτών μιας χώρας δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στην πραγματικότητα. Αντίθετα ωθούν τους πολίτες μιας χώρας να αναζητήσουν θέσεις με περισσότερες ικανότητες και απολαβές, υποστηρίζει ο κ. Οζντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή