Η ρωσική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Βλ. Πούτιν

Η ρωσική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Βλ. Πούτιν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν χθες στην τελευταία του κατοικία τον 55χρονο πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Μπορίς Νεμτσόφ. Οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται στη φυλακή, να παραστεί στην κηδεία.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε «την πολιτική ηγεσία της χώρας» ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Νεμτσόφ, αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τη δολοφονία «πρόκληση», καθώς συνέβη πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Χθες, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου απέρριψε τις κατηγορίες του Ναβάλνι, αρνούμενος να σχολιάσει «παρανοϊκές δηλώσεις». Ο Πούτιν, που υποδέχθηκε χθες στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δεν παρέστη στην κηδεία, ενώ τη ρωσική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντόρκοβιτς.

Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε το βράδυ της Παρασκευής καθώς διέσχιζε με τα πόδια γέφυρα μαζί με την 23χρονη Ουκρανή φίλη του Γκάνα Ντούριτσκα, η οποία είναι και η βασική αυτόπτης μάρτυς του εγκλήματος. Ο Νεμτσόφ, που δεν ήταν ιδιαίτερα λαοφιλής, φέρεται ότι ετοίμαζε έκθεση αναφορικά με τη μυστική ανάμειξη ρωσικών δυνάμεων στο πλευρό των φιλορώσων Ουκρανών αυτονομιστών. Οι σπανιότατες για Ρώσο πολιτικό στενές σχέσεις του με τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου οδήγησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να του απονείμει μετά θάνατον το Μετάλλιο του Τάγματος της Ελευθερίας. «Για εμάς τους Ουκρανούς, ο Μπορίς θα μείνει για πάντα ένας Ρώσος πατριώτης και φίλος της Ουκρανίας», είπε ο Ποροσένκο, ενώ η πολωνική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο συλλυπείται «την οικογένεια, τους φίλους και όλους όσοι πιστεύουν στα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή